Czekoladowy mit
Wzrost poziomu cukru we krwi utrudnia walkę z trądzikiem. Najczęściej intensyfikuje objawy. Czy jednak zjedzenie kilku kostek czekolady wpłynie negatywnie na leczenie trądziku?
Witam,
Przetworzona żywność zawiera w swoim składzie substancje niekorzystne dla zdrowia a także często duże ilości tłuszczu, cukrów czy soli. Mogą one prowadzić do chorób nowotworowych, nadciśnienia, miażdżycy naczyń krwionośnych, wrzodów żołądka a także otyłości.
Pozdrawiam
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Żywność przetworzona w diecie a wpływ na zdrowie – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Łojotokowe zapalenie skóry a stosowanie diety – odpowiada Mgr Agnieszka Depińska
- Jaką dietę zastosować przy nadciśnieniu tętniczym? – odpowiada mgr Michał Wrzosek
- Jaka dieta przy takiej nadwadze? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Główne źródła cukrów prostych – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Tkanka tłuszczowa na brzuchu u nastolatka – odpowiada Roma Wojtewicz
- Ile schudnę, jeśli będę ćwiczyła i nie jadła przed snem? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Jakie produkty żywnościowe są najbardziej przetworzone? – odpowiada Ewa Gonia
- Czy należy unikać tłuszczy zwierzęcych? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Czy możliwe jest żebym schudła 5 kg w tydzień? – odpowiada Mgr Katarzyna Szott
artykuły
Kancerogenna żywność
Rakotwórcze produkty Zdrowe odżywianie zmniejsza r
Odkryli główną przyczynę otyłości. To już plaga w Polsce. "Bijemy na alarm, jesteśmy przerażeni"
Choć wiemy, że za plagą otyłości w dużej mierze st
Napoje niskokaloryczne mogą powodować otyłość i choroby serca
Naukowcy z Uniwersytetu Purdue byli zaskoczeni wyn