Dzień dobry. W związku z tym, że orzechy są produktem nieprzetworzonym, bogatym w cenne kwasy tłuszczone, antyoksydanty i składniki mineralne, z żywieniowego punktu widzenia są produktem o wiele cenniejszym niż chipsy, które są tak naprawdę mieszanką węglowodanów prostych,tłuszczu, soli i często chemicznych dodatków. W dodatku chipsy są produktami smażonymi w głębokim tłuszczu i są bardzo dobrym źródłem kancerogennej substancji jaką jest akrylamid. Warto pamiętać jednak, iż orzechy są pokarmem bogatokalorycznym (ok. 650 kcal/100 gram), w związku z czym zbyt duża ich ilość w diecie może przyczynić się do dodatniego bilansu energetycznego i zwiększenia masy ciała.
Pozdrawiam
Witam serdecznie! Korzystniej dla zdrowia jest wybierać orzechy zamiast słonych przekąsek. Orzechy są źródłem minerałów i witamin (głownie witaminy E).W 28 g orzechów włoskich (niepełna garść) znajduje się około 2,6 g kwasów tłuszczowych omega-3. Dla przeciętnego Nowaka stanowi, to aż 200% zalecanej dziennej dawki spożycia kwasów tłuszczowych omega-3! Proszę uważąć na dodatki do orzechów (tj. sól, cukier) oraz orzechy poddane obróbkom cieplnym (np. prażeniu, smażeniu i pieczeniu). Wymienione procesy przyczyniają się do obniżenia wartości odżywczej orzechów i mogą zwiększać ich wartość energetyczną. Orzechy w takiej wersji mogą stać się bombą kaloryczną. Dodatek soli jest szczególnie przeciwwskazany osobom z nadciśnień tętniczym.
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Dzień dobry,
Chipsy nie są zdrową przekąską - mnóstwo tłuszczu, w tym szkodliwej frakcji trans.
Orzechy z kolei zawierają dość dobrej jakości białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, magnez a także selen (orzechy brazylijskie).
Z uwagi na dość dużą zawartość tłuszczu są kaloryczne i mogą sprzyjać nadwadze lub otyłości. Jednakże codziennie ich spożycie małej ilości (garść) może zastąpić chipsy. Coś przekąszamy a zarazem jest to dość zdrowy produkt.
Orzechy są bardzo zdrową i wartościową przekąską jednak nie należy zapominać, że też dość kaloryczną. Wynika to z dużej zawartości tłuszczu. Są to jednak bardzo korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe. Do tego orzechy zawierają dużo witamin i składników mineralnych. Warto po nie sięgać od czasu do czasu. A chipsy oczywiście należy z diety wyeliminować :)
Tak, ale niesolone, bez karmelu itp.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy orzechy są ciężkostrawne? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy orzechy włoskie wspomagają trawienie? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Które orzechy najbardziej wpływają na lepszą pamięć? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie witaminy zawierają orzechy włoskie? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy orzechy nerkowca to zdrowa przekąska dla 7-latka? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Wątpliwości dotyczące jedzenia orzechów – odpowiada Mgr Patrycja Kłósek
- Namaczanie orzechów przed spożyciem – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Codzienne spożywanie orzechów – odpowiada Mgr Justyna Marszałkowska-Jakubik
- Orzechy nerkowca jako zdrowa przekąska między posiłkami – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Orzechy w diecie i porady – odpowiada Mgr Joanna Wardenga