Witam serdecznie!
Orzechy są źródłem minerałów i witamin (głownie witaminy E).W 28 g orzechów włoskich (niepełna garść) znajduje się około 2,6 g kwasów tłuszczowych omega-3. Dla przeciętnego Nowaka stanowi, to aż 200% zalecanej dziennej dawki spożycia kwasów tłuszczowych omega-3! Proszę uważać na dodatki do orzechów (tj. sól, cukier) oraz orzechy poddane obróbkom cieplnym (np. prażeniu, smażeniu i pieczeniu). Wymienione procesy przyczyniają się do obniżenia wartości odżywczej orzechów i mogą zwiększać ich wartość energetyczną. Orzechy w takiej wersji mogą stać się bombą kaloryczną. Dodatek soli jest szczególnie przeciwwskazany osobom z nadciśnień tętniczym.
Po więcej zapraszam na www.diet-coaching.xaa.pl
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Witam serdecznie,
Oprócz innych cennych składników orzechy włoskie zawierają witaminy a grupy B oraz witaminę E
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy orzechy włoskie wspomagają trawienie? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Które orzechy najbardziej wpływają na lepszą pamięć? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy orzechy są ciężkostrawne? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy orzechy są dobrym zamiennikiem niezdrowych przekąsek typu chipsy? – odpowiada Mgr inż. Ewa Myszka-Nowakowska
- Wątpliwości dotyczące jedzenia orzechów – odpowiada Mgr Patrycja Kłósek
- Czy orzechy nerkowca to zdrowa przekąska dla 7-latka? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Orzechy w diecie – odpowiada Mgr Anna Zientalska
- Codzienne spożywanie orzechów – odpowiada Mgr Justyna Marszałkowska-Jakubik
- W jakiej ilości można podawać dziecku w wieku 6 lat orzechy? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Które ryby morskie najbardziej wpływają na lepszą pamięć? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska