Witam serdecznie! Polecam orzechy włoskie oraz mieszanki orzechów. Orzechy są źródłem minerałów i witamin (głownie witaminy E).W 28 g orzechów włoskich (niepełna garść) znajduje się około 2,6 g kwasów tłuszczowych omega-3. Dla przeciętnego Nowaka stanowi, to aż 200% zalecanej dziennej dawki spożycia kwasów tłuszczowych omega-3! Proszę uważąć na dodatki do orzechów (tj. sól, cukier) oraz orzechy poddane obróbkom cieplnym (np. prażeniu, smażeniu i pieczeniu). Wymienione procesy przyczyniają się do obniżenia wartości odżywczej orzechów i mogą zwiększać ich wartość energetyczną. Orzechy w takiej wersji mogą stać się bombą kaloryczną. Dodatek soli jest szczególnie przeciwwskazany osobom z nadciśnień tętniczym. Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty