Witam serdecznie!
Niestety ale w orzechach nie tylko z Chin mogą znaleźć się toksyny zagrażające naszemu układowi nerwowemu. Należy po prostu zwracać uwagę czy ziarna są świeże, czy ich zapach i smak nie jest niewłaściwy.
Pozdrawiam,
Patrycja Kłósek
dietetyk kliniczny
Witam serdecznie! Orzechy są źródłem minerałów i witamin (głownie witaminy E).W 28 g orzechów włoskich (niepełna garść) znajduje się około 2,6 g kwasów tłuszczowych omega-3. Dla przeciętnego Nowaka stanowi, to aż 200% zalecanej dziennej dawki spożycia kwasów tłuszczowych omega-3! Proszę uważać na dodatki do orzechów (tj. sól, cukier) oraz orzechy poddane obróbkom cieplnym (np. prażeniu, smażeniu i pieczeniu). Wymienione procesy przyczyniają się do obniżenia wartości odżywczej orzechów i mogą zwiększać ich wartość energetyczną. Orzechy w takiej wersji mogą stać się bombą kaloryczną. Dodatek soli jest szczególnie przeciwwskazany osobom z nadciśnień tętniczym.
Po wskazówki i przepisy dietetyczne zapraszam również na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Przede wszystkim proszę zwracać uwagę na jakość orzechów, tzn. nie powinno być na nich żadnej naleciałości, pleśni, zapach powinien być przyjemny, proszę wystrzegać się zapachu zjełczałego tłuszczu. Najlepiej wybierać jeśli chodzi orzechy włoskie w łupince i jeśli potrząśnie się orzechem to nic w środku nie powinno "latać" jeśli tak, to orzech jest najprawdopodobniej wysuszony. Orzechy ziemne - proszę unikać tych solonych, gdyż duża ilość soli może przyczyniać się do nadciśnienia. Warto unikać tych w dodatkiem tłuszczu, prażonych - wtedy również ich wartość odżywcza się zmniejsza. Jest to także kaloryczny produkt, więc nie przesadzamy z ilością.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Które orzechy najbardziej wpływają na lepszą pamięć? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy orzechy włoskie wspomagają trawienie? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie witaminy zawierają orzechy włoskie? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy orzechy są ciężkostrawne? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy orzechy są dobrym zamiennikiem niezdrowych przekąsek typu chipsy? – odpowiada Mgr inż. Ewa Myszka-Nowakowska
- Codzienne spożywanie orzechów – odpowiada Mgr Justyna Marszałkowska-Jakubik
- Czy spożycie orzechów włoskich może spowodować rozwolnienie? – odpowiada Mgr Natalia Parulska
- Namaczanie orzechów przed spożyciem – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Spożywanie orzechów przy wadze 55 kilogramów – odpowiada Mgr Justyna Marszałkowska-Jakubik
- Czy to prawda, że nie wolno spożywać za dużo orzechów włoskich? – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal