Witam, orzechy włoskie to oczywiście doskonałe źródło wielu ważnych składników odżywczych, jednak są bardzo wysokokaloryczne ok 645 kcal na 100 g stąd taka ilość może być zbyt duża. Porcja 30 g na dzień jest wystarczająca by pokryć zapotrzebowanie. Nie wiem ile syn ma lat, aby porcja orzechów- 100 g nie zwiększała zbytnio dziennej kaloryczności.
Jak ze wszystkim - wskazany jest umiar. Orzechy są zdrowe ale mają dużo tłuszczu i kalorii. Mają też sporo błonnika więc nie wiem ile syn ma lat ale może rzeczywiście warto tę ilość trochę zmniejszyć. Jak w przypadku wszystkich bakalii należy podawać wyłącznie orzechy świeże i dobrze przechowywane ponieważ w złych warunkach tłuszcze jełczeją a w orzechach pojawiają się pleśnie (często niewidoczne). Dla bezpieczeństwa przed podaniem orzechów dziecku warto je uprażyć na suchej patelni.
Witam,
kobieta mogła nie podawać zbyt dużej ilości orzechów synowi ponieważ jest to produkt mogący powodować alergie. Do tego przy długotrwałym przechowywaniu na orzechach mogą pojawić się niebezpieczne pleśnie, dlatego przed zjedzeniem warto uprażyć je delikatnie na suchej patelni. do tego orzechy są bardzo kaloryczne i należy zachować umiar w ich spożyciu. Nie mniej jednak są zdrowe i warto je wprowadzać do diety.
Widzę że jest Pani z Warszawy (tu przyjmuje pacjentów), więc najchętniej zaprosiłabym Panią na konsultację dietetyczną, na której wykonamy pomiary składu ciała i sprawdzę jak rozkłada się tkanka tłuszczowa w Pani ciele. Przeprowadzę również wywiad żywieniowy i zdrowotny oraz na tej podstawie dobiorę indywidualny jadłospis dzięki któremu poprawi się Pani sylwetka. Ważna jest także odpowiednia aktywność fizyczna.
W razie dodatkowych pytań zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Nie powinno się przesadzać w żadną stronę. 100g to rzeczywiście za dużo, proponowałabym max 30-40 g co 4 dni, dlatego, że niestety ale niektórzy nie tolerują ich, mowa tu o nietolerancji pokarmowej IgG zależnej. Więc jak spożywamy produkty nie tylko orzechy za często to nie jest to dobre dla organizmu. Oprócz włoskich warto również włączyć orzechy nerkowca, pinii, makademia.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Orzechy nerkowca jako zdrowa przekąska między posiłkami – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Codzienne spożywanie orzechów – odpowiada Mgr Justyna Marszałkowska-Jakubik
- Czy spożycie orzechów włoskich może spowodować rozwolnienie? – odpowiada Mgr Natalia Parulska
- Wątpliwości dotyczące jedzenia orzechów – odpowiada Mgr Patrycja Kłósek
- Dzienna porcja orzechów i suszonych owoców – odpowiada Mgr inż. Aldona Lewita-Paszko
- Czy mogę jeść garść orzechów włoskich na kolację? – odpowiada Katarzyna Podrażka-Kurcewicz
- Jakie witaminy zawierają orzechy włoskie? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Spożywanie orzechów przy wadze 55 kilogramów – odpowiada Mgr Justyna Marszałkowska-Jakubik
- Czy orzechy włoskie wspomagają trawienie? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- W jakiej ilości mogę jeść bakalie? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga