Witam,
Należy unikać żywności wysoko przetworzonej i gotowych dań typu instant, cukru i wszelkich potraw i produktów, w których jest on zawarty (słodkie napoje i soki, ciasta, jogurty, batony, czekolady itp.), alkoholu, żółtego sera, białego pieczywa, ostrych przypraw, chipsów, kawy, herbaty i soli. Należy pić minimum 2 litry wody mineralnej dziennie i stosować zasady zdrowego odżywiania, tj. jeść 5 posiłków dziennie w odstępach 3-4h, spożywać 5 porcji warzyw dziennie i nie zapominać o codziennej aktywności fizycznej.
Pozdrawiam,
Agnieszka Michałkiewicz
Dietetyk
info@klinikazywienia.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Łojotokowe zapalenie skóry u 3-miesięcznego syna a picie wapna – odpowiada Mgr Agnieszka Depińska
- Refluks żołądkowo-przełykowy a ciasta – odpowiada Małgorzata Panek
- Wpływ diety na skłonności do trądziku – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Produkty z dużą ilością sodu – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Probiotyki przy atopowym zapaleniu skóry u dziecka – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Stosowanie diety i leków na grzybicę jelit – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Pokrzywka pokarmowa a dieta – odpowiada Dr hab. n. med. Michał Sobjanek
- Wychodzenie z diety 600 kcal a uniknięcie efektu jojo – odpowiada Mgr Agnieszka Depińska
- Jak leczyć poprawnie łojotokowe zapalenie skóry? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jak leczyć łojotokowe zapalenie skóry? – odpowiada Joanna Sałkowska-Wanat
artykuły
Dieta hipolipemiczna
Dieta hipolipemiczna opublikowana przez Europejski
Alarmujące dane - przesolona dieta małych dzieci w 1000 pierwszych dni życia!
Sól używana jest przez ludzkość od bardzo daw
Co jeść podczas COVID-19 i rekonwalescencji? Eksperci wskazują błędy, które wszyscy popełniamy
Dieta nie jest panaceum na COVID-19, jednak może p