Czy jestem uczulony na histaminę?

Przebyta pokrzywka, histamina 8X8 mm w testach skórnych na alergeny wziewne a szczepienie przeciwko COVID-19 Witam. Rozważam zaszczepienie się przeciwko COVID-19. Najlepiej chciałbym zrobić to jeszcze w wakacje, bo nie ma wielkiej fali zachorowań i jakiś profesor też tak doradzał. Problem polega na tym, że następną wizytę u alergologa mam dopiero w październiku tego roku na NFZ i potrzebuję już teraz się doradzić, a zapomniałem się o to wcześniej spytać Pani alergolog. Podczas ostatniej teleporady powiedziała, że mogę się zaszczepić. W dzieciństwie miałem rozpoznaną astmę oskrzelową, robiłem często spirometrię i byłem odczulany. Pamiętam, że najprawdopodobniej byłem uczulony na pyłki, pierze w poduszkach, na sierść kota i psa, musiałem unikać jedzenia czipsów, keczupów, przypraw. Mówię ,,najprawdopodobniej", bo nie mam przy sobie dokumentacji medycznej z tamtych czasów. Leczyłem się od 7 do 12 roku życia u alergologa dziecięcego. Brałem Flixotide Dysk, Serevent Dysk, Mucofluid. Często byłem przeziębiony, miałem duszący kaszel, katary, bóle gardła swędzące. Pamiętam, że też brałem Allertec, Eurespal. Kiedy skończyłem 12 lat to już nie musiałem tych leków brać, bo stan zdrowia poprawił się, lecz Pani alergolog zaleciła, abym wciąż unikał jedzenia czipsów, przypraw ostrych, keczupów. Później do 2019 roku, kiedy miałem 24 lata nie chodziłem do alergologa, tylko w razie jakiegoś przeziębienia, czy zapalenia gardła udawałem się do lekarza POZ. Do 2019 roku zdarzało mi się nie przestrzegać tego co zaleciła mi w dzieciństwie alergolog i zdarzało mi się jeść czipsy Lays, Cheetos, czasami dania z dodatkiem ketchupu. Od 2012 roku leczę się u psychiatry. W lipcu 2019 roku dostałem dużej pokrzywki. Miała ona przewlekły charakter, gdyż utrzymywała się dłużej niż 6 tygodni. Miałem grudki i plamy różowe na twarzy, na gardle, na klatce piersiowej, na ręcach, na nogach i na stopach. Byłem z tym prywatnie u dermatologa i przepisał mi Clatrę i Aerius. Byłem też na diecie i nie jadłem słodkiego, czekolady, jedynie gotowane mięso bez przypraw i produkty niskoprzetworzone. Mam takie podejrzenie, że ta pokrzywka mogła wystąpić od leku Faxolet ER, ponieważ zaczynałem go brać od 2018 roku od najniższej dawki 37,5 mg, potem stopniowo dawki zwiększał a w styczniu 2019 r. psychiatra zwiększył aż do 300 mg i być może dla mojego organizmu była to dawka za duża, że w lipcu 2019 roku ta pokrzywka się pojawiła. W ulotce od Faxoletu ER przeczytałem, że u nie więcej niż 1 na 100 osób może pojawić się pokrzywka. Ta pokrzywka utrzymywała się tak około 7 miesięcy. Z miesiąca na miesiąc wykwity i czerwone plamy były coraz mniej intensywne. W międzyczasie zmieniono mi w listopadzie 2019 r. lek z Faxoletu ER na Dulsevię. Dawki Dulsevii nie były już tak bardzo duże, jak w przypadku Faxoletu ER, bo brałem maksymalnie dawkę 120 mg. Oficjalnie to jest pokrzywka nieznanego pochodzenia, ale jeszcze mam drugie podejrzenie, że ta pokrzywka pojawiła się po takim leku, który zawierał tran z rekina chyba, nie pamiętam dokładnie czy to było na regenerację wątroby, ale chyba to były kapsułki / suplement diety. Wiem, że w czerwcu 2020 roku ta pokrzywka już ustępowała, bo tylko od czasu do czasu miałem trochę zaczerwienione miejsca na stopach albo na rękach i się smyrałem. Od czerwca 2020 roku brałem już tylko Clatrę. W lipcu 2020 roku byłem u alergologa dla dorosłych (innego niż w dzieciństwie) i wszystko opowiedziałem na temat tej pokrzywki. Od tego roku nie zażywam Clatry w ogóle, jem znów słodycze, czipsy i nie wychodzą mi żadne wykwity pokrzywkowe. Miałem zrobiony panel z krwi na 20 alergenów pokarmowych metodą Polycheck i wszystko wyszło na <0,15 kU/I. Na tym teście byłem na czczo. Miałem też zrobiony panel alergenów wziewnych - testy skórne. Też byłem na tym badaniu na czczo na początku września 2020 r. i 2 tygodnie przed testem spróbowałem odstawić Clatrę. To było 21 alergenów (np. trawy, żyto, alternaria i cladosporium). Tam wszystko było na 0 mm z wyjątkiem histaminy. Kontrola histamina wyniosła 8x8 mm. Nie wiem co to znaczy. Czy to coś poważnego? Czy jestem uczulony na histaminę? Jeżeli tak, to czy mogę udać się na szczepienie przeciwko COVID-19, czy powinienem zaczekać?
MĘŻCZYZNA, 26 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

W Pana sytuacji nie ma przeciwwskazań do szczepienia przeciw COVID-19, ponieważ możliwe alergeny nie występują w stosowanych szczepionkach. Również pokrzywka nie stawowi przeciwwskazania. Opisany wynik kontroli z histaminą wskazuje na prawidłowe wykonanie testów - jest to tzw próba kontrolna. Nie wskazuje ona na uczulenie na histaminę.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty