Zapytaj lekarza

1 , 0 3 5 , 4 2 7

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Czy kontynuować klindamycynę?

Dzień dobry , w poniedziałek miałam chirurgiczne usówanie częściowo zatrzymanej ósemki, zabieg trwał 45 minut, dostałam antybiotyk klindamycyna 600 mg 2x dz. i flukonazol 50 mg pomimo tego już po 4 tabletce widzę objawy grzybicy jamy ustnej, obłożony język i kilka bolesnych aft. Dodam, że leczyłam stan zapalny tego właśnie zęba 3 miesiące temu również klindamycyną w efekcie czego miałam wtedy grzybicę jamy ustnej i przełyku. Nie wiem co zrobić, czy kontynuować klinadamycynę? Do tego jeszcze utrzymuje się stan podgorączkowy, dzień po zabiegu gorączka była wysoka ok. 39 st. Dziś jest trzeci dzień ból jest nadal, po przyjęciu apapu lekko przechodzi na dwie - trzy godziny. Czy oczekiwać na poprawę? I co z klindamycyną? Dziękuję Pozdrawiam
KOBIETA, 35 LAT 2 miesiące temu

Domowe sposoby na afty

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Ważne tematy