Czy kwas chlorogenowy zawarty w zielonej kawie jest szkodliwy?

Dzień dobry. Jestem osobą starszą, ale jeszcze bardzo aktywną, cieszę się dobrym zdrowiem, chodzę na długie spacery. Często też spotykam się ze znajomymi. Podczas takich spotkań lubimy wypić sobie kawkę. Ostatnio znajoma bardzo zachwalała zieloną kawę i kilka razy miałam okazje jej spróbować. Istotnie w smaku jest dobra, ale prosiłabym o wyjaśnienie czy kwas chlorogenowy zawarty w zielonej kawie może być szkodliwy dla zdrowia. Czy jest prawdą, że zielona kawa jest dużo zdrowsza od tradycyjnej czarnej, parzonej w szklance. Serdecznie dziękuję za odpowiedź. 
KOBIETA, 68 LAT ponad rok temu

Dieta odchudzająca dla cukrzyka

Czy osoba cierpiąca na cukrzycę może być na diecie odchudzającej? Dowiedz się tego z naszego filmiku. Zapoznaj się z wypowiedzią eksperta - diabetologa prof. Władysława Kornafela.

Kwas chlorogenowy wykazuje działanie prozdrowotne, a nie toksyczne.
To naturalny polifenol, który wykazuje silne działanie antyoksydacyjne.

W literaturze medycznej wskazuje się też na jego potencjalne działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe oraz antygrzybiczne.
Ponadto zwiększa insulinowrażliwość komórek.

0

Kwas chlorogenowy jest, poza kofeiną, jedną z najczęściej wymienianych substancji aktywnych występujących w kawie. Mieszkanka kofeiny i kwasu chlorogenowego ma korzystny wpływ na oczyszczanie organizmu z toksyn, głównie ze względu na działanie kwasu chlorogenowego. Wysoki poziom tego kwasu ma zielona kawa, co pozwala na obniżanie ciśnienia tętniczego rozkurczowego i skurczowego w bezpieczny sposób.

W przewodzie pokarmowym działanie kwasu chlorogenowego przejawia się obniżaniem wchłaniania węglowodanów, co w rezultacie prowadzi do aktywniejszego czerpania z zapasów zmagazynowanych w tkance tłuszczowej organizmu. Kwas chlorogenowy oraz jego pochodne wykazują działania hepatoprotekcyjne (chroniące wątrobę, ułatwiające jej regenerację) oraz hipoglikemiczne (obniżające poziom glukozy we krwi, zwiększające czułość komórek na insulinę).

0
Magdalena Mroczek
79 poziom zaufania

Kwas cholorogenowy to naturalna substancja występująca w zielonej kawie, ale też m.in w suszonych śliwkach, głogu, pokrzywach czy w kakaowcu. W kawie czarnej, kwas cholorogenowy ulega zniszczeniu w procesie obróbki termicznej, w zielonej kawie natomiast pozostaje. Eksperci zwracają uwagę na to, że kawa zielona zawiera bardzo wiele kofeiny, co sprawia, że nie jest do końca pewne, czy swoje właściwości odchudzające zawdzięcza kwasowi chlorogenowemu czy właśnie kofeinie.

Obecnie kwas chlorogenowy znany jest jako suplement diety o działaniu wspomagającym odchudzanie i jest dostępny również w Polsce. Kwas chlorogenowy czyli ekstrakt z zielonej kawy, znany też pod nazwą cga, jest substancją o silnych właściwościach antyoksydacyjnych.

Kwas chlorogenowy reguluje poziom glikemii, detoksykuje organizm i działa wzmacniająco na system odpornościowy. Ma też działać poprzez uwrażliwianie komórek na działanie insuliny. Ponadto kwasowi cholorogenowemu przypisuje się działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, a nawet przeciwnowotworowe.

Przeprowadzono badania nad działaniem tego kwasu i na ich podstawie wywnioskowano, że skutecznie wspomaga on odchudzanie. Testy te jednak przeprowadzane były w dość krótkim czasie i nie do końca oddawały naturalny proces odchudzania.

Na pewno przeciwwskazaniem do przyjmowania kwasu chlorogenowego jest: ciąża i karmienie piersią, nadciśnienie, niewydolność serca i wiek poniżej 16 roku życia.

Kwas chlorogenowy jest wprawdzie bezpieczny, ale należy pamiętać, ze nie istnieje cudowny lek na odchudzenie. Jedynymi sprawdzonymi sposobami są dieta i aktywność fizyczna, a suplementy mogą spełniać jedynie pomocniczą rolę i nie zastąpią dwóch poprzednich czynników.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty