Czy kwasy omega-3 są szkodliwe dla mężczyzn?

W internecie jest napisane ,że kwasy Omega -3 są szkodliwe dla mężczyżn ,gdyż w duzym procencie wywoluja szkodliwy rak prostaty bardzo złośliwy,naukowce przebadali kilkanaście tysięcy ludzi. Jk to jest naprawde ,czy strach używać tabletki Omega 3 - czy stronić od tego
MĘŻCZYZNA, 34 LAT ponad rok temu

Witam serdecznie,

Nie obawiałbym się kwasów omega3, myślę, że gorszym złem potrafią być sztucznie barwione napoje gazowane, śmieciowe jedzenie złożone głownie z cukrów prostych i tłuszczów trans.
Powszechnie wiadomo, że kwasy omega-3 (DHA i EPA - pochodzące z ryb) działają przeciwzapalnie, maja znaczący wpływ na prawidłowe funcjonowanie ukłądu naczyniowo-sercowego, oraz pomagają w kształtowaniu i rozwoju układu nerwowego, nadają elastyczność ścianom komórkowym i zapobiegają zapaleniom, ograniczają wytwarzanie komórek tłuszczowych. Jest ich w naszej diecie znacznie mniej aniżeli kwasów z rodziny omega-6, które to mają działanie zapalne i właśnie one mogą przyczyniać się do powstawania zmian nowotworowych. Nasza równowaga fizjologiczna zależy w znacznej mierze od równowagi między kwasami omega 3 i omega 6 w naszych organizmach, czyli w naszej diecie. Współczesna dieta zachodnia zawiera znaczną przewagę omega 6. Proporcja omega 6 do omega 3, która umożliwia prawidłowe przyswajanie kwasów tłuszczowych omega 3 wynosi 1:1 – jest to tzw. złota proporcja – do 4:1, maksymalnie 5-6:1.

Nadmiar kwasów tłuszczowych omega 6 w diecie i niedobór omega 3, powoduje zachwianie równowagi wewnętrznej i zwiększa podatność na choroby, m.in. stany zapalne, alergie, nowotwory, choroby układu krążenia, układu nerwowego, np. depresja, ADHD, choroba Alzheimera, choroby skóry, metaboliczne, np. cukrzyca i inne. Dlatego dla zachowania zdrowia i homeostazy organizmu, niezbędne jest spożywanie we właściwych proporcjach obu rodzajów kwasów tłuszczowych. Organizm człowieka ma, co prawda, zdolność przekształcania kwasów omega 6 w omega 3 poprzez enzym delta-6 desaturaza. Istnieje jednak wiele czynników, które mogą zaburzyć funkcje tego enzymu i zablokować biosyntezę kwasów tłuszczowych omega 3. Spośród długiej listy czynników warto wymienić zwiększone spożycie węglowodanów (cukier, słodycze), wiek poniżej 1 roku życia (delta 6 desaturaza nie jest jeszcze aktywna), zwiększone spożycie kwasów tłuszczowych typu trans (margaryny, potrawy smażone, Fast food, ciastka i inne słodycze zawierające tłuszcze cukiernicze). Warto zauważyć, że cennym źródłem kwasów omega-3 w naszej diecie są również produkty pochodzenia roślinnego - zwłaszcza olej rzepakowy nierafinowany, migdały, orzechy włoskie, itp. Ważną rzeczą jest nie wykorzystywanie olejów, produktów z wysoka zawartością Niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) w obróbce termicznej - zachodzą wówczas bardzo niekorzystne zmiany, powstaja związki o właściwościach prozapalnych, kancerogennych.
Jak słusznie pan zauważył powstało Kilka prac (głównie w USA) gdzie próbowano wykazać niekorzystne działanie kwasów omega -3 badania były prowadzone jednak na szczurach/ myszach i podejrzewam,że dawki były znacznie bardziej przekraczane niż zalecane.
Moim zdaniem nie powinien Pan obawiać się suplementacji (oczywiście wspaniale by było korzystać ze źródeł bezpośrednich ryby, oleje, orzechy - Polacy spożywają znacznie więcej kwasów omega 6 – w proporcji dochodzącej nawet do 1:15. Tak duża ilość kwasów tłuszczowych omega-6, utrudnia dostęp do organizmu kwasom omega-3. Zbyt duże ilości omega 6 przynoszą wręcz negatywny efekt – mają działanie prozapalne i sprzyjają depresji ponadto zbyt wysokie spożycie kwasów tłuszczowych omega-6 i tłuszczów zawierających kwasy tłuszczowe nasycone może zwiększyć ryzyko rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych. Zalecane spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 różni się w poszczególnych państwach i wynosi od 0,5 do 2% całkowitej dostarczanej energii.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty