Dzień dobry,
nadmiar kwasów omega 3 może być szkodliwy, jednak ich suplementacji zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, nie powinien się Pan obawiać.
Pozdrawiam
Witam serdecznie,
Nie obawiałbym się kwasów omega3, myślę, że gorszym złem potrafią być sztucznie barwione napoje gazowane, śmieciowe jedzenie złożone głownie z cukrów prostych i tłuszczów trans.
Powszechnie wiadomo, że kwasy omega-3 (DHA i EPA - pochodzące z ryb) działają przeciwzapalnie, maja znaczący wpływ na prawidłowe funcjonowanie ukłądu naczyniowo-sercowego, oraz pomagają w kształtowaniu i rozwoju układu nerwowego, nadają elastyczność ścianom komórkowym i zapobiegają zapaleniom, ograniczają wytwarzanie komórek tłuszczowych. Jest ich w naszej diecie znacznie mniej aniżeli kwasów z rodziny omega-6, które to mają działanie zapalne i właśnie one mogą przyczyniać się do powstawania zmian nowotworowych. Nasza równowaga fizjologiczna zależy w znacznej mierze od równowagi między kwasami omega 3 i omega 6 w naszych organizmach, czyli w naszej diecie. Współczesna dieta zachodnia zawiera znaczną przewagę omega 6. Proporcja omega 6 do omega 3, która umożliwia prawidłowe przyswajanie kwasów tłuszczowych omega 3 wynosi 1:1 – jest to tzw. złota proporcja – do 4:1, maksymalnie 5-6:1.
Nadmiar kwasów tłuszczowych omega 6 w diecie i niedobór omega 3, powoduje zachwianie równowagi wewnętrznej i zwiększa podatność na choroby, m.in. stany zapalne, alergie, nowotwory, choroby układu krążenia, układu nerwowego, np. depresja, ADHD, choroba Alzheimera, choroby skóry, metaboliczne, np. cukrzyca i inne. Dlatego dla zachowania zdrowia i homeostazy organizmu, niezbędne jest spożywanie we właściwych proporcjach obu rodzajów kwasów tłuszczowych. Organizm człowieka ma, co prawda, zdolność przekształcania kwasów omega 6 w omega 3 poprzez enzym delta-6 desaturaza. Istnieje jednak wiele czynników, które mogą zaburzyć funkcje tego enzymu i zablokować biosyntezę kwasów tłuszczowych omega 3. Spośród długiej listy czynników warto wymienić zwiększone spożycie węglowodanów (cukier, słodycze), wiek poniżej 1 roku życia (delta 6 desaturaza nie jest jeszcze aktywna), zwiększone spożycie kwasów tłuszczowych typu trans (margaryny, potrawy smażone, Fast food, ciastka i inne słodycze zawierające tłuszcze cukiernicze). Warto zauważyć, że cennym źródłem kwasów omega-3 w naszej diecie są również produkty pochodzenia roślinnego - zwłaszcza olej rzepakowy nierafinowany, migdały, orzechy włoskie, itp. Ważną rzeczą jest nie wykorzystywanie olejów, produktów z wysoka zawartością Niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) w obróbce termicznej - zachodzą wówczas bardzo niekorzystne zmiany, powstaja związki o właściwościach prozapalnych, kancerogennych.
Jak słusznie pan zauważył powstało Kilka prac (głównie w USA) gdzie próbowano wykazać niekorzystne działanie kwasów omega -3 badania były prowadzone jednak na szczurach/ myszach i podejrzewam,że dawki były znacznie bardziej przekraczane niż zalecane.
Moim zdaniem nie powinien Pan obawiać się suplementacji (oczywiście wspaniale by było korzystać ze źródeł bezpośrednich ryby, oleje, orzechy - Polacy spożywają znacznie więcej kwasów omega 6 – w proporcji dochodzącej nawet do 1:15. Tak duża ilość kwasów tłuszczowych omega-6, utrudnia dostęp do organizmu kwasom omega-3. Zbyt duże ilości omega 6 przynoszą wręcz negatywny efekt – mają działanie prozapalne i sprzyjają depresji ponadto zbyt wysokie spożycie kwasów tłuszczowych omega-6 i tłuszczów zawierających kwasy tłuszczowe nasycone może zwiększyć ryzyko rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych. Zalecane spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 różni się w poszczególnych państwach i wynosi od 0,5 do 2% całkowitej dostarczanej energii.
Witam.Jeżeli będą suplementowe zgodnie z zaleceniami na opakowaniu to niema powodu się ich obawiać.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Przyjmowanie kwasów omega 3 – odpowiada Mgr inż. Małgorzata Jezierska
- Suplementacja kwasów omega-3 – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy warto brać kwas omega-3 w kapsułkach przy depresji? – odpowiada Paulina Witek
- Czy możliwe jest przedawkowanie kwasów omega 3? – odpowiada Mgr Wojciech Budziosz
- Oliwa a olej rzepakowy – odpowiada Mgr Marzena Rojek
- Czy zdrowej jest spożywanie codziennie oleju lnianego? – odpowiada Mgr Marcin Chmielewski
- Czy OMEGA 3 suplement diety podwyższa poziom HDL? – odpowiada Mgr inż. Monika Biziel
- Kwasy omega-3 a prawdopodobieństwo wystąpienia raka – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Suplementacja kwasami omega 3 i 6 – odpowiada Lek. Dariusz Czubiński
- Czy kwasy Omega 3 i 6 podwyższają trójglicerydy? – odpowiada Mgr Monika Więckowska
artykuły
Dodawany do żywności na potęgę. Zwiększa ryzyko raka i zapycha tętnice
Dlaczego olej palmowy jest szkodliwy? Gotowe piero
Zdrowe tłuszcze - źródła, funkcje i zapotrzebowanie
Zdrowe tłuszcze są niezwykle ważnym elementem diet
Trawienie tłuszczów a zdrowa wątroba
Trawienie tłuszczów jest bardziej skomplikowane ni