W ciąży można jeść kotlety smażone. Należy pamiętać, że mięso musi być dobrze wysmażone, gdyż w ciąży należy wyeliminować jakiekolwiek mięso surowe. Należy zastosować też olej dobrej jakości i używać go jednorazowo. Nie zalecane jest smażenie na głębokim tłuszczu, niezależnie od tego czy jesteśmy w ciąży czy też nie.
Dzień dobry,
jeżeli czuje się Pani dobrze to nie ma przeciwwskazań aby raz na jakiś czas zjeść smażone kotlety.
Proszę pamiętać, że kobieta w ciąży powinna się zdrowo odżywiać - czyli posiłki smażone 1-2 raz w tygodniu mogą się pojawić - przy założeniu, że ciężarna czuje się po nich dobrze.
Pozdrawiam
Joanna Wardenga
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Mięso smażone a dieta bezglutenowa – odpowiada Mgr Klaudia Wita
- Niedosmażone mięso mielone a toksoplazmoza w 5 miesiącu ciąży – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Na jakim tłuszczu najzdrowiej smażyć kotlety? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Czy w trakcie ciąży można jeść ostre potrawy? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Czy można w ciąży jeść kiełbasę? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy mogę jeść Camembert w ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy na oliwie z oliwek można smażyć tak, by nie utraciła ona swoich właściwości? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Czy w ciąży można jeść śledzie? – odpowiada Mgr inż. Natalia Ciesielczuk
- Czy można to jeść w ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy można pić na czczo wodę z cytryną i miodem w ciąży? – odpowiada Mgr Marek Aleksander Przondo