Witamy serdecznie,
faktycznie kobiety w ciąży nie powinny jeść niektórych produktów, należą do nich w szczególności surowe mięso oraz pokarmy wędzone. Jest to spowodowane tym, że takie jedzenie może zawierać groźne dla ciężarnych kobiet bakterie toksoplazmozy (Toxoplasma gondii).
Toksoplazmoza wrodzona jest wynikiem pierwotnego zakażenia Toxoplasma gondii w trakcie ciąży. Bakteria przechodzi przez łożysko i infekuje płód.
Do objawów tego schorzenia zaliczamy: gorączkę, bóle głowy i mięśni, a także powiększenie wątroby oraz śledziony. W niektórych przypadkach dochodzi do wymiotów i biegunek.
W wolnej chwili zachęcamy do zapoznania się z naszym artykułem dotyczącym wspomnianej wcześniej choroby:
https://portal.abczdrowie.pl/toksoplazmoza
Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy w ciąży można jeść łososia wędzonego na ciepło? – odpowiada Mgr Beata Krawczyńska-Kowalska
- Czy mogło u mnie dojść do zakażenia toksoplazmozą? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy to gotowanie uchroni mnie przed toksoplazmozą? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jakie wędliny może spożywać kobieta w ciąży, aby uniknąć zarażenia się toksoplazmozą? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy mogę przebywać u siostry, która ma kota jeśli mam toksoplazmozę? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Co oznaczają takie wyniki w 8 tygodniu ciąży? – odpowiada Paweł Żmuda-Trzebiatowski
- Czy w ciąży można jeść wędzonego łososia? – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Czy mogę jeść Camembert w ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Przebycie toksoplazmozy w ciąży – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy można w ciąży jeść wędzone ryby? – odpowiada Redakcja abcZdrowie