Jakie wędliny może spożywać kobieta w ciąży, aby uniknąć zarażenia się toksoplazmozą?

Dzień dobry, Chciałabym dowiedzieć się jakie wędliny może spożywać kobieta w ciąży, aby uniknąć zarażenia się toksoplazmozą? Zastanawia mnie czy wystarczy informacja na opakowaniu wskazująca na to, że wędlina była parzona? Jednocześnie prosiłabym o wskazanie czy w ciąży można spożywać kiełbasę np. białą, a także jakiego rodzaju sery żółte i białe są bezpieczne do spożycia przez kobiety w ciąży (by uniknąć listeriozy), w tym czy w ciąży można spożywać sery z mleka koziego oraz z mleka owczego?
KOBIETA, 30 LAT ponad rok temu
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty