Zupa na rosole - można codziennie jeść?

Dzień Dobry, Mam 67 lat i często w mojej kuchni jest zupa na rosole. Zwracam się z zapytaniem, czy mogę niemal codziennie jeść zupa na rosole sporządzone z wywaru z ugotowanych nóżek drobiowych lub wieprzowych. Wygotowany tłuszcz staram się usunąć. Gdy schodzę po schodach bolą mnie kolana. Ostatnio ugotowałam 3 kg nóżek/pazurek drobiowych. Wywar przeznaczyłam i ugotowałam zupa na rosole a gorące pazurki obgryzłam. W ciągu trzech dni obgryzłam te 3 kg. Robię tak od 2 miesięcy i zauważyłam, że mogę ponownie bezboleśnie schodzić po schodach. Nasuwa się pytanie, czy takie ilości mięsa i wywaru z w/w nóżek nie wyrządzą mi w organizmie więcej szkody niż korzyści. Ile razy w tygodniu mogę jeść zupa na rosole, potrawy z nóżek drobiowych lub wieprzowych. A może inne elementy mięsa będą korzystniejsze, wartościowsze w moim wieku. Jeszcze jedno pytanie, moja Mama gdy przygotowywała mięso z kością na wywar, to zawsze przecinała kości w 2-3 miejscach, aby wygotował się z kości "tuk". Czy miało to uzasadnienie kulinarne i dla zdrowia. Czy zupa na rosole jest zdrowa?
KOBIETA, 67 LAT ponad rok temu

Mięso ekologiczne

Dzień dobry,

w taki sposób faktycznie można poprawić funkcjonowanie stawu kolanowego. Aczkolwiek w momencie kiedy staw już nie boli zalecałabym zredukowanie częstości spożywania takiego wywaru do ok 2-3 razy w tygodniu. W takiej zupie jest bardzo dużo puryn i może dojść do odkładania się kwasu moczowego w małych stawach oraz mogą takie potrawy nadmiernie obciążać żołądek - są ciężkostrawne.

Pozdrawiam

0

Dopóki ma Pan poziom kwasu moczowego we krwi w normie, to spokojnie można korzystać z takich wywarów oraz z mięsa bogatego w kolagen. Faktycznie wpływa na stan naszych stawów. Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty