Czy można podaniu odpowiednich leków poprawić jej pamięć?

Witam. Mama 70 lat dwa miesiące temu przeszła zawał i udar niedokrwienny spowodowane utworzeniem skrzepów po migotaniu przedsionków. Na szczęście po incydencie zostały tylko osłabienie i problemy z pamięcią. Teraz bierze leki na serce. Zlecone zostało TK niestety wizytą u neurologa dopiero za miesiąc. Więc proszę o interpretację wyniku czy jest się czym martwić i szukać neurologa prywatnie szybciej? Szczególnie o co chodzi z tą istota białą i zmianami wstecznymi we wnioskach. Czy mama po podaniu odpowiednich leków może poprawić pamięć? Wynik: Cech krwawienia śródczaszkowego nie uwidoczniono. Pogłębione zanikowo rowki mózgowia o charakterze uogólnionym. Drobne zmiany degeneracyjne obejmujące istotę białą okołokomorowo o niewielkim stopniu nasilenia. Pozatym gęstość tkankowa istoty białej i szarej mózgu prawidłowa. Układ komorowy nadnamiotowy symetryczny, nieposzerzony, nieprzemieszczony. Zaznaczone rowki móżdżku. Komora IV struktury tylnojamowe prawidłowe. Przyścienne blaszki miażdżycowe na poziomie syfonów tętnic szyjnych wewnętrznych. Po dożylnym podaniu środka cieniującego nie uwidoczniono patologicznego wzmocnienia. Struktury kostne bez patologicznej przebudowy. Wnioski: drobne zmiany wsteczne OUN. Miażdżycowe tętnic wewnątrzczaszkowych.
KOBIETA, 70 LAT 1 tygodni temu

Udar - kiedy wezwać karetkę?

P { margin-bottom: 0.21cm; } Jednostronna bezwładność, drętwienie kończyn, niewyraźne mówienie i problemy ze zrozumieniem mowy, ostry ból głowy ? to objawy udaru mózgu. Istnieje kilka objawów poprzedzających udar, będącymi sygnałami ostrzegawczymi.

Jest szansa na poprawę zdolności poznawczych i pamięci po incydentach niedokrwiennych, niestety nie da się określić czy na pewno nastąpi i w jakim stopniu. Warto wdrożyć suplementację witaminami z grupy B, magnezem, choliną, ginko biloba. Bardzo ważna jest rehabilitacja neurologiczna.

Należy wdrożyć stosowne leczenie przeciwzakrzepowe (pod kontrolą kardiologa), bądź podjąć próbę przywrócenia rytmu zatokowego.

Wynik TK nie wzbudza niepokoju, uwagę zwraca miażdżyca tętnic szyjnych. Sugeruję wykonanie USG Doppler tętnic dogłowowych.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty