Im wyższy stopień, tym wyższe stężenie przeciwciał, a co za tym idzie, wyższe prawdopodobieństwo alergii.
Interpretacja wyników powinna być zawsze prowadzona przez lekarza specjalistę. To on na podstawie wywiadu, historii choroby i objawów pacjenta oraz wyników badania alergologicznego stawia diagnozę. Do rozpoznania alergii nigdy nie bierze się pod uwagę jedynie wyników badań, wyniki powinny korelować z objawami.
Pozdrawiam serdecznie,
Paulina Roziewska
proziewska@gmail.com
http://dietetyka-medyczna.pl/
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy rzeczywiście gluten jest taki szkodliwy? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Nietolerancja pokarmowa na gluten pszeniczny – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy nie mogę jeść chleba na drożdżach? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Jak potwierdzić badaniami nietolerancję glutenu? – odpowiada Mgr inż. Ewa Myszka-Nowakowska
- Jakie badania w diagnozie alergii na gluten? – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Podejrzenie nietolerancji glutenu – odpowiada Mgr Marzena Wiśniewska
- Jak można potwierdzić alergię na gluten? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Czy badania po jedzeniu wyjdą wiarygodnie? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Czy zespół złego wchłaniania to celiakia? – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Jak wyeliminować gluten z diety? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
artykuły
Gluten - jakie choroby powoduje, w czym jest, a co go nie zawiera?
Gluten to wspólna nazwa białek występujących w zbo
Jak czytać etykiety, aby uniknąć alergenów?
Rozpoznawanie słów oznaczających alergeny Odczyta
Testy punktowe z alergenami pokarmowymi - wskazania, przygotowanie, przebieg
Testy punktowe z alergenami pokarmowymi wykonuje s