witam, duzo sie mowi i czyta o glutenie ze nalezy go unikac , czy faktycznie jest on az tak niezdrowy? kiedys 20,30.50 lat temu ludzie spozywali chleb makarony itp i zyli, nikt o tym nie slyszal,a teraz wielkie halo o glutenie.czy biala maka pszenna lepiej zastapic razowa pszenna? czy mozna jesc roznego rodzaju kasze bo sa zdrowe, gdzie znajdje sie gluten?
Witam serdecznie,
rzeczywiście ma Pani rację jest straszna "nagonka" na gluten ale w ten sposób działa gównie marketing. W ten sposób zachęcają nas do kupna produktów bezgluenowych. Jeżeli nie ma Pani nietolerancji na gluten, jest Pani osobą zdrową, dobrze się Pani po nim czuje to nie widzę przeciwskazań aby go zjadać.
Gluten szkodliwy jest jedynie w przypadku osób, które go nie tolerują, czyli celiakii. Osoba zdrowa nie musi go wykluczać z diety, gdyż organizm doskonale sobie z nim radzi.
Pozdrawiam serdecznie,
Paulina Roziewska
proziewska@gmail.com
http://dietetyka-medyczna.pl/
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy orzeszki ziemne obniżają trójlicerydy? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Czy muszę unikać posiłków z glutenem? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Czy 2-tygodniowa dieta bezglutenowa może sfałszować wynik badania krwi? – odpowiada Mgr Paulina Kijo (Brzuskiewicz)
- Skrobia ziemniaczana a mąka pszenna i gluten – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Jaki jest najlepszy tran w przystępnej cenie? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy nietolerancja glutenu może mieć związek z celiakią? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Jak długo mogę stosować sztuczne łzy? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Co jeść po diagnozie uczulenia na gluten? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Czy można chodzić na siłownię rok po ostrym zapaleniu trzustki? – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Czy podczas unormowania wagi brudy nosowo-wargowa się spłyci? – odpowiada Mgr Monika Wrzos