Żelazo w ciąży
Czym może grozić niedobór żelaza, dlaczego ważne jest jego spożywanie, i jakie produkty obfitują w ten pierwiastek? Na te pytania odpowiedzi udziela dietetyk, mgr Marta Michalak-Tomasik.
Witam, w związku z działaniem estrogennym produktów sojowych specjaliści zalecają w celach zapobiegawczych ich wyeliminowanie z diety kobiet w ciąży. Olej sojowy proponuję zamienić np. na olej lniany (do stosowania na surowo), oliwę z oliwek, olej rzepakowy, olej z pestek winogron, olej z pestek dyni czy orzechów włoskich (do stosowania na surowo). Pozdrawiam.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Najlepsze oleje do smażenia – odpowiada Mgr Anna Jachna
- Oliwa a olej rzepakowy – odpowiada Mgr Marzena Rojek
- Czym się różni olej palmowy od utwardzonego oleju? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Czy w ciąży można używać kremu pod oczy? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Wpływ oleju kokosowego na życie – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jakie tłuszcze spożywać na zimno? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Dieta w pierwszym trymestrze ciąży – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Czy stosowanie diety wegańskiej może zagrozić rozwojowi dziecka? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Czy oleje rafinowane są zdrowe? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Femibion a 15 tydzień ciąży – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
artykuły
Czego należy unikać w ciąży? (WIDEO)
Produkty zakazane w ciąży Istotnym elementem dban
Dlaczego nie należy unikać tłuszczów w diecie?
Tłuszcz nie ma ostatnio dobrej reklamy. Mówimy o n
Kwasy omega-3 - rodzaje, właściwości, niedobór i nadmiar, źródła w diecie
Kwasy omega-3 są niezbędne dla prawidłowego funkcj