Witam serdecznie,
Wymagania laboratorium co do składników potencjalnie alergizujących to najczęściej 10-14 dni, ale warto wcześniej sprawdzić w tym, w którym będzie Pan robić badania.
Pozdrawiam
Ewa Zawidzka
Jeśli pacjent choruje na celiakię to bezwzględnie nie wolno do diety włączać produktów zawierających gluten. W innym przypadku rozszerzoną diagnostykę należy wykonać bez włączania produktów eliminowanych. Jeśli występują inne nietolerancje niż te badane wcześniej, przeciwciała i tak się pojawią.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Podejrzenie celiakii i wyniki badań? – odpowiada Mgr Anita Wudarczyk
- Ile czasu przez testami powinnam zacząć to jeść, by wytworzyły się przeciwciała? – odpowiada Ewa Zawidzka
- Jakie produkty powinien włączyć do diety chory na Parkinsona? – odpowiada Mgr Tatiana Lewicka
- Czy powinnam wykonać badanie na celiakię, jeżeli okazało się, że to alergia? – odpowiada Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk
- Jakie badanie powinnam wykonać, aby zdiagnozować nietolerancję na pszenicę? – odpowiada Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk
- Czy trójglicerydy na poziomie 40 mg/dl mogą świadczyć o nietolerancji glutenu? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Nietolerancja pokarmowa i wybór produktów spożywczych – odpowiada Mgr Daria Jaroszewska
- Czy możliwe, że mam nietolerancję laktozy? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy przy chorobie Hashimoto konieczne jest eliminacja glutenu i nabiału? – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Jakie produkty włączyć do diety osoby po dializie nerek? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
artykuły
Testy na nietolerancję pokarmową - hit czy kit?
Testy wykrywające nietolerancje pokarmowe, kiedyś
Gliadyna, przeciwciała przeciw gliadynie, gluten i celiakia
Gliadyna jest jedną z białkowych składowych gluten
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej. Co oznaczają?
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej