Czy powinnam zrezygnować z produktów mlecznych, aby zredukować swoją wagę?

64 kg, 23 lata, kobieta. Jeżdżę na rowerze tak jak tylko często się da (ok. 4 razy w tygodniu, po 2-3 godziny). Moje przygody z dietą niskokaloryczną, ok. 1000 kcal przez ok. 3 miesiące, zrzuciłam ok. 3 kg. Obecnie jem ok 4/5 małych posiłków dziennie. W mojej rodzinie nie ma osób z nadwagą ani otyłych. Robiłam badania na niedoczynność tarczycy, wszystko w normie.

Jadłospis dzień powszedni: 07.00 - 2 kromki chleba razowego z twarożkiem, pasztetem, paprykarzem + pomidor i keczup; 10.00 - jabłko, jogurt 11.00 - kawa 13.00 - jabłko, jogurt 16.00 - ryba wędzona pstrąg, ostrobok 19.00 - 4-5 pomidorów. Dzień z weekendu: 09.00 - 2 kromki chleba razowego 12.00 - jogurt 15.00 - jajecznica z 4 jaj + nać pietruszki, cebula 18.00 - owoc typu śliwki (ok. 10) lub pomidory, ogórki, twaróg chudy z jogurtem naturalnym. Oczywiście między posiłkami grzeszę, podjadam słonecznik, czasami loda z automatu, zdarza mi się dojeść do śniadanka ze 2 kromki białego pieczywa...

Piję dużo płynów, ok. 2 l dziennie. W większości są rozcieńczone z wodą (pół na pół) soki z kartonów- „niby” bez cukru. Nie choruję również na żadne choroby przewlekłe, martwi mnie jedynie ta nietolerancja na mleko. Szklanka mleka = biegunka, jogurt = wzdęcia, czasem biegunka. Wiem, iż moja waga mieści się w granicach norm, jednak ja chciałabym pozbyć się tłuszczu z brzucha, ud - wygląda jak jeszcze rok temu. Niestety nie zdawałam sobie sprawy, jak szybko można przybrać na wadze i zajadałam się batonikami... Efekty są takie, że ciężko mi spojrzeć w lustro nie mrużąc oczu:) Bardzo proszę o pomoc

KOBIETA ponad rok temu

Witam,

ponieważ nie podaje Pani swojego wzrostu, nie umiem określić czy odchudzanie, które Pani przedsięwzięła nie jest przypadkiem zbędne, a wystarczyłaby jedynie modyfikacja nawyków i kontynuacja zwiększonej aktywności fizycznej (za to brawo!).

Z całą pewnością to, jak Pani jada, zwłaszcza przy takim wysiłku fizycznym, jest stanowczo za małą ilością! Zarówno pod względem kalorii jak i wielkości posiłku (sytość bierze się również ze stopnia zapełnienia żołądka), jest ona deficytowa.

Proszę się zapoznać z piramidą zdrowego żywienia i porównać swoje nawyki z prawidłowymi.

W ciągu dnia musi Pani zjeść:
- produkty zbożowe (5 porcji), proszę kupować ciemne pieczywo, brązowy ryż, kaszę gryczaną oraz pęczak, jadać makaronu al dente czyli nie rozgotowany. Czemu pełnoziarniste produkty? Zawierają więcej witamin i składników mineralnych oraz błonnik, który daje poczucie sytości i przeciwdziała zaparciom. Niech 1 porcją będzie: ryż brązowy, kasza gruba - woreczek (80-100 g), dwie kromki chleba, porcja makaronu ugotowanego (mała surówkowa miseczka);

- warzywa, to dzięki nim mamy zapełniać żołądek. Może Pani zjeść ich dowolną ilość, minimum 400 gram. Wbrew pozorom nie jest to tak dużo, codziennie proszę naszykować sobie porcję warzyw na śniadanie i kolację jako dodatek na kanapkę oraz dużą porcję surówki na obiad. W chwilach głodu, zamiast loda, lepiej sięgnąć po marchewkę, pomidora z cebulką, ogórka;

- owoce, jedna lub dwie porcje, przy czym jedną porcją będzie 1 duży owoc (duża brzoskwinia, takiej wielkości kawałek arbuza), parę mniejszych owoców (3 śliwki), garść drobnych (czereśnie). Najlepiej dodać je do jogurtu, omleta lub zamrozić i zmiksować (wyjdą pyszne lody), zrobić sałatkę owocową;

- białko, w ciągu dnia proszę zjeść porcję obiadową, czyli: 2 jajka, kawałek mięsa, ryby, porcja warzyw strączkowych (np. w formie fasolki po bretońsku); poza tym 2-3 plasterki wędliny (szczególnie takiej pieczonej w domu). Unikać należy tłustych gatunków mięs (wieprzowina, kaczka) oraz wędlin i innych produktów mięsnych które zawierają dużo tłuszczu (kupny pasztet, parówki, kiełbasy, salami);

- produkty mleczne, 2 porcje, przy czym jedną porcją będzie kubek mleka, maślanki, kefiru, opakowanie jogurtu, duży plaster sera białego, plasterek żółtego. Nie należy wybierać produktów zupełnie odtłuszczonych (0%), tłuszcz sprawia, że wchłaniają się ważne witaminy oraz nadaje smak (najlepiej kupować 1,5-2%). Lepiej unikać gotowych jogurtów owocowych, które tak naprawdę niewiele maja z owocami wspólnego, to sam cukier oraz aromat, np. truskawek, może to cukier sprawia, że łatwiej o fermentację i biegunki? Jest to zastanawiające, gdyż wśród osób dorosłych często występuje problem z nietolerancją na mleko, ale jest to przejściowe, a wynika z braku pewnego enzymu (laktaza), którego nie ma w jelitach, jeśli osoba rzadko sięgała po mleko. Jednak problem ten znika po dłuższym spożywaniu produktów fermentowanych (maślanki, jogurty itd.), które laktazy nie wymagają, bo same ją zawierają. Tak więc proszę na razie bezwzględnie unikać mleka i 1-2 razy dziennie próbować np. z jogurtem w małych ilościach (pół kubeczka), lepiej bez owoców, a z dodatkiem np. płatków owsianych czy kromki chleba. Jeśli problem będzie się powtarzał pomimo upływu około 3 tygodni, albo też pojawia się dodatkowe objawy, np. pokrzywka, swędzenie, proszę zgłosić to do lekarza.

Czy po przeczytaniu powyższych uwag widzi Pani, jakie błędy popełniała? Przynajmniej 3 posiłki w ciągu dnia (śniadanie, obiad i kolacja) powinny składać się z produktu objętościowego (a więc produkt zbożowy lub ziemniaki) plus białkowego i warzywnego (w ilości do najedzenia się). Pomiędzy daniami może Pani jeść warzywa, owoce, jakieś jogurty. Brak produktu objętościowego powoduje, że chce się Pani niedługo znów jeść i sięga po przekąski.

Uwaga na ziarna słonecznika, dyni, owoce suszone, orzechy - są pożądane w diecie ale w małych ilościach (mnóstwo kalorii), mała garstka wystarczy.

Powodzenia!

0

Witam! Jeśli nie ma przeciwwskazań zdrowotnych np. nietolerancji laktozy, to nie trzeba rezygnować ze spożywania produktów mlecznych. Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej. 1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji. 2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Jedz 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień zaczynaj od śniadania. 3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla ciebie głównym źródłem energii. 4. Pamiętaj o codziennym spożywaniu warzyw i owoców. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami. 5. Każdego dnia co najmniej dwa razy spożywaj mleko i jego przetwory: jogurty, kefiry, sery. 6. Spożywaj mniej tłuszczów zwierzęcych (smalec, tłuste mięsa), a więcej tłuszczów roślinnych (olej rzepakowy, oliwa z oliwek). 7. Źródłem białka w twojej diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Ograniczaj spożycie tłustego mięsa czerwonego. 8. W codziennej diecie ograniczaj spożycie soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii). 9. Pij wystarczającą ilość płynów – minimum 2 litry dziennie. 10. Unikaj alkoholu. Zapraszam również na www.diet-coaching.xaa.pl Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty