Herbata z pokrzywy nie ma praktycznie żadnego działania związnego z zapobieganiem i leczeniem anemii, również działanie soku w tym kierunku nie zostało udowodnione naukowo. Zawarty w soku chlorofil może wpływać na przyswajalność żelaza, ale wyłącznie jeżeli jest spożywany w krótkim odstępie czasu od źródeł żelaza. Jeżeli cierpi Pani anemię skutecznym w jej zwalczaniu pożywieniem są podroby spożywane razem z warzywami bogatymi w witaminę C (kapustne, papryka) oraz mięso czerwone. Jeżeli anemia jest zaawansowana powinna Pani także spożywać preparaty z żelazem i kompleksem witamin z grupy B, które umożlwiają prawidłowe wykorzystanie tego pierwiastka przez organizm.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Leczenie anemii spożywaniem mięsa – odpowiada Mgr Magdalena Antoniuk
- Picie herbaty z pokrzywy podczas karmienia piersią – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Co zrobić, abym nie miała ciągle anemii? – odpowiada Mgr Ewelina Wieczorek
- Jak zapobiec niedoborom żelaza i anemii? – odpowiada Mgr Magdalena Bugaj
- Dieta przy niedoborze żelaza – odpowiada Mgr inż. Barbara Dąbek
- W jaki sposób poradzić sobie z postępującą anemią po ciąży – odpowiada Magdalena Mroczek
- Jak wyleczyć ten problem z anemią? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Anemia a picie herbaty z pokrzywy w ciąży – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Herbata z pokrzywy na zapalenie trzustki – odpowiada Mgr Magdalena Antoniuk
- Jaki zmienić i urozmaicić posiłki, żeby pozbyć się anemii? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń