Mgr Monika Frank Dietetyk, Poznań
70 poziom zaufania

Dzień dobry!
Przy insulinoopornośći ważne jest kierowanie się w wyborze produktów zwracając uwagę na indeks glikemiczny. Syrop z agawy jest uznawany za produkt o niskim indeksie glikemicznym (jest około 4-krotnie niższy niż IG miodu). Warto jednak pamiętać, że syrop z agawy składa się z fruktozy, która nie jest dobrym wyborem dla diabetyków ani osób z insulinoopornością. Jednak z drugiej strony jest on 3 razy bardziej słodki niż zwykły cukier, dlatego też ilości wykorzystywane do dosładzania posiłków nie będą duże. Dodatkowo należy także wziąć pod uwagę fakt, że produkt produktowi nierówny, gdyż niektóre syropy z agawy zawierają ok. 50% fruktozy w swoim składzie, a inne nawet do 90%. Jednym słowem, jest lepszym wyborem niż np. miód, jednak należy pamiętać że na pewno nie możemy używać go bez umiaru, a przed zdecydowaniem się na jego użycie warto zastanowić się dwa razy czy w ogóle go potrzebujemy.

Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.

Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również z porady on-line – bez wychodzenia z domu!

Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 698 418 306

Warto również przeczytać:
Dieta w insulinooporności
http://www.mojdietetyk.pl/artykuly/dieta-w-insulinoopornosci.html?c=9

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty