Problemy hormonalne kobiet
Dzień dobry!
Przy insulinoopornośći ważne jest kierowanie się w wyborze produktów zwracając uwagę na indeks glikemiczny. Syrop z agawy jest uznawany za produkt o niskim indeksie glikemicznym (jest około 4-krotnie niższy niż IG miodu). Warto jednak pamiętać, że syrop z agawy składa się z fruktozy, która nie jest dobrym wyborem dla diabetyków ani osób z insulinoopornością. Jednak z drugiej strony jest on 3 razy bardziej słodki niż zwykły cukier, dlatego też ilości wykorzystywane do dosładzania posiłków nie będą duże. Dodatkowo należy także wziąć pod uwagę fakt, że produkt produktowi nierówny, gdyż niektóre syropy z agawy zawierają ok. 50% fruktozy w swoim składzie, a inne nawet do 90%. Jednym słowem, jest lepszym wyborem niż np. miód, jednak należy pamiętać że na pewno nie możemy używać go bez umiaru, a przed zdecydowaniem się na jego użycie warto zastanowić się dwa razy czy w ogóle go potrzebujemy.
Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.
Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również z porady on-line – bez wychodzenia z domu!
Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 698 418 306
Warto również przeczytać:
Dieta w insulinooporności
http://www.mojdietetyk.pl/artykuly/dieta-w-insulinoopornosci.html?c=9
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy indeks glikemiczny czekolady jest wysoki? – odpowiada Dr Anna Brinken
- Czy dziecko z drenami Paparella może wykonywać wszystkie ćwiczenia fizyczne? – odpowiada Mgr Monika Frank
- Czy są jakieś ćwiczenia na zwiększenie wzrostu? – odpowiada Mgr Monika Frank
- Czy dziecko na diecie bezglutenowej może jeść kurczaka? – odpowiada Mgr Monika Frank
- Czy lek Axotret może wpłynąć na wzrost masy ciała lub zatrzymać jej spadek? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Co powoduje ból sutka? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Dlaczego w krótkim czasie tak szybko schudłam? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Dieta przy insulinooporności – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy długotrwale głodzenie mogło spowodować insulinooporność? – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Czy to oznacza, że mam grzyby w przewodzie pokarmowym? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
artykuły
Indeks glikemiczny (IG) - charakterystyka, korzyści zdrowotne, produkty
Indeks glikemiczny (IG) to skala, która ocenia, ja
Insulinooporność - czym jest? Objawy, diagnostyka i dieta w insulinooporności
Insulinooporność to problem, z którym zmaga się wi
Tak utrzymasz cukier w ryzach. Te 3 zasady warto zapamiętać
Chcesz uniknąć gwałtownych skoków cukru we krwi? W