Zapytaj lekarza

7 4 2 , 5 2 8

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Czy taki wynik TSH nie utrudni zajścia w ciąże?

Witam ! Mam pilne pytanie w związku z tym, że choruję na endometriozę i mam być poddana inseminacją ponieważ naturalnie nie udaje mi się zajść w ciąże. Zaniepokoił mnie ostatnio wynik badań tarczycy TSH 3,70mU/l (norma laboratorium 0,35-3,50 mU/l) FT4 12,6pmol/l (norma laboratorium 9,0-24,0 pmol/l). Czy taki wynik TSH nie utrudni zajścia w ciąże? Wyczytałam, że przy staraniu o dziecko TSH powinno być w granicy 1-2,5 czy to prawda? Dodam, że około 10 lat temu leczyłam się na niedoczynność tarczycy.
KOBIETA, 34 LAT 8 miesięcy temu

Poród u kobiet zainfekowanych wirusem opryszczki

Redakcja abcZdrowie
82 poziom zaufania

Witam,

faktycznie poziom Pani TSH jest w górnych granicach normy, przy czym przyjmuje się, że młode kobiety, planujące ciążę nie powinny przekraczać poziomu 2,5 mlU/ml (optymalny poziom <2,00 mlU/ml). W związku z tym, mimo prawidłowego poziomu hormonu T4, wskazane byłoby wyrównanie hormonu TSH. Proszę zapoznać się z odpowiedziami naszych ekspertów na podobne pytania: https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/podwyzszone-tsh-a-starania-o-dziecko oraz tutaj: https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/poziom-tsh-a-przeciwwskazania-do-planowania-ciazy.

Nadmiar hormonu TSH może powodować zaburzenia cyklu, a tym samym utrudniać zajście w ciążę – może na to wskazywać wysoki poziom prolaktyny, towarzyszący niekiedy zaburzeniom pracy tarczycy. W przypadku dużej niedoczynności tarczycy wzrasta ryzyko poronień. Aby tego uniknąć należy przed zajściem w ciążę wyrównać poziom hormonów, natomiast w przypadku zapłodnienia – kontrolować poziom TSH nawet co 3 tygodnie przez cały czas trwania ciąży, dostosowując dawkę lewotyroksyny do norm dla każdego trymestru ciąży. Więcej na ten temat w naszym artykule: https://portal.abczdrowie.pl/tsh-w-ciazy-niskie-stezenie-wysokie-stezenie.

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.


Redakcja abcZdrowie.pl to zespół doświadczonych i zaangażowanych osób, z których wielu to eksperci z dziedziny medycyny, dla których dbałość o zdrowie to priorytet.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy