Dzień dobry, Rzeczywiście osoby cierpiące na nowotwór powinny spożywać więcej białka. W dużym uproszczeniu można to wytłumaczyć tym, że w nowotwór rośnie kosztem swojego nosiciela przez co wyniszcza organizm (zużywa białka budujące tkanki człowieka do budowy samego siebie). Jeżeli więc chcemy zapobiegać wyniszczeniu organizmu to musimy dostarczać odpowienią, zwiększoną podaż białka. Dlatego też dieta osób chorych jest specjalnie komponowana, często włącza się dodatkowo preparaty żywieniowe bogate w pełnowartościowe białko.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaką rolę odgrywa białko w procesie odchudzania? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Białko i nabiał a odchudzanie – odpowiada Anna Porada
- Czy chorzy na przewlekłą białaczkę szpikową mogą stosować środki zawierające L-karnitynę i chrom? – odpowiada Lek. Agnieszka Barchnicka
- Białko w wyniku badania moczu – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Co powinien jeść chory na Parkinsona? – odpowiada Dr Karolina Janion
- Co powinnam jeść na diecie bogatej w pełnowartościowe białko? – odpowiada Mgr Grażyna Kosowska
- Czy to prawda, że żeby schudnąć trzeba spalać więcej kalorii niż się spożyło? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Dieta dla osoby z nowotworem – odpowiada Mgr Katarzyna Patyk
- Dzienne zapotrzebowanie na białko. Czy koktajle są bezpieczne? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Co powinien jeść wegetarianin? – odpowiada Agnieszka Kuczewska
artykuły
Najlepsze źródła białka bez potrzeby ich gotowania. Jedz codziennie
Dużo pracy, zero czasu, a coś trzeba zjeść. Znasz
Tak wygląda żywienie pacjenta w chorobie. Jedzenie szpitalne wciąż pozostawia wiele do życzenia
Aż 80 proc. pacjentów onkologicznych doświadcza po
Dlaczego warto jeść makrelę? Bogactwo kwasów omega-3 i białka w jednym kawałku
Tłusta, intensywna w smaku i zdecydowanie niedocen