Przyczyny raka pęcherza
Dzień dobry, Rzeczywiście osoby cierpiące na nowotwór powinny spożywać więcej białka. W dużym uproszczeniu można to wytłumaczyć tym, że w nowotwór rośnie kosztem swojego nosiciela przez co wyniszcza organizm (zużywa białka budujące tkanki człowieka do budowy samego siebie). Jeżeli więc chcemy zapobiegać wyniszczeniu organizmu to musimy dostarczać odpowienią, zwiększoną podaż białka. Dlatego też dieta osób chorych jest specjalnie komponowana, często włącza się dodatkowo preparaty żywieniowe bogate w pełnowartościowe białko.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaką rolę odgrywa białko w procesie odchudzania? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Białko i nabiał a odchudzanie – odpowiada Anna Porada
- Białko w wyniku badania moczu – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Czy chorzy na przewlekłą białaczkę szpikową mogą stosować środki zawierające L-karnitynę i chrom? – odpowiada Lek. Agnieszka Barchnicka
- Czy to prawda, że żeby schudnąć trzeba spalać więcej kalorii niż się spożyło? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Co powinnam jeść na diecie bogatej w pełnowartościowe białko? – odpowiada Mgr Grażyna Kosowska
- Dzienne zapotrzebowanie na białko. Czy koktajle są bezpieczne? – odpowiada Mgr inż. Aleksandra Kilen-Zasieczna
- Co powinien jeść wegetarianin? – odpowiada Agnieszka Kuczewska
- Co powinien jeść chory na Parkinsona? – odpowiada Dr Karolina Janion
- Spożywanie surowych jaj a mięśnie – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
artykuły
Na co zwrócić szczególną uwagę w codziennej diecie pacjenta onkologicznego?
Artykuł sponsorowany Pacjenci onkologiczni wymaga
Dieta przy nadczynności tarczycy - produkty wskazane i zakazane
Dieta przy nadczynności tarczycy została opracowan
Żywienie w chorobie - wywiad z ekspertem
Dr Krystyna Pogoń jest specjalistką w dziedzinie ż