Jak pozbyć się zgagi?
Dzień dobry,
Spożywanie czerwonego wina bezalkoholowego może niestety przyczyniać się do pogłębienia i nasilenia objawów refluksu, ponieważ ten trunek pobudza wydzielanie kwasów żołądkowych.
W związku z powyższym, zalecamy zrezygnować ze spożywania wina bezalkoholowego, zwłaszcza przy chorobie Barretta, gdyż istnieje ryzyko uszkodzenia błony śluzowej ze względu na specyficzne działanie kwasów organicznych zawartych w winie.
Zachęcamy do przeczytania poniższych artykułów dotyczących tematu refluksu:
https://portal.abczdrowie.pl/jak-pokonac-refluks-zoladka
https://portal.abczdrowie.pl/objawy-refluksu-zoladkowo-przelykowego
https://portal.abczdrowie.pl/zgaga-a-refluks-zoladkowo-przelykowy
Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy ten lek może nasilać objawy refluksu? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy przy ZT mogę wypić wino bezalkoholowe? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy witamina C potęguje refluks u małego dziecka? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jakie właściwości zdrowotne ma wino? – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Czy ten lek zmniejsza wydzielanie kwasu żołądkowego? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy RTG wykryje rozwór przełykowy lub przełyk Barretta przy refluksie? – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Czy oliwa pomoże na refluks? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Rak przełyku a nieustający refluks – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Czy konieczne jest rzucenie również takich saszetek nikotynowych? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy tak może się objawiać refluks? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
artykuły
Najzdrowsze wino. Nie szkodzi, zawiera cenne związki
Choć bezalkoholowe wino nie każdemu przypada do gu
Wino w profilaktyce cukrzycy
Zauważono korzystne działanie spożywania umiarkowa
Białe czy czerwone wino? Polifenole zawarte w czerwonym winie usprawniają pracę układu trawiennego
Naukowcy z Wielkiej Brytanii przeprowadzili badani