Dieta dla 50-latki

Witam, Mam 50 lat 167 cm waze 64 kg Do 45 roku wazylam 50-52 kg. 7 lat temu urodzilam corke gdy szlam rodzic wazylam 61 kg. przytylam 5 lat temu (wtedy tez zamieszkalam w Niemczech ) waga wzrosla do 58-60 kg itak sie trzymala . Ostatnio niepokojaco szybko zaczela wzrastac. Nie mam jeszcze zadnych objawow klimakterium. Nie uprawiam sportow i nigdy tego nie robilam. Czasem troche plywam latem jezdze na rowerze i tyle. Nie jem zbyt wiele.Jak powinnam ulozyc moja diete by schudnac ok 5-6 kg. Ewa
KOBIETA, 50 LAT ponad rok temu

Witam! Polecam zastosować zasady prawidłowego żywienia i na stałe wprowadzić je do swojego życia. Wskazówki żywieniowe znajdują się na mojej stronie www.diet-coaching.xaa.pl zapraszam do jej odwiedzenia oraz zadawania pytań.
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0

Witam serdecznie,

Pisze Pani, że waga zaczęła wzrastać dość szybko i to jest niepokojące, więc zalecam zrobić badania a przede wszystkim sprawdzić stan tarczycy. Szybkie przybieranie na wadze jest charakterystyczne dla niedoczynności tarczycy. Jeżeli z badań wyjdzie wszystko w porządku należałby prześledzić Pani dietę. Jeżeli miałaby Pani ochotę można wysłać do mnie na maila przykładowy dzienny jadłospis a ja go ocenie i być może wskażę ewentualne błędy żywieniowe. Musi Pani zadbać o zdrowe nawyki a mianowicie: posiłki powinny być spożywane regularnie (5 posiłków dziennie w odstępach 2,5-3h), bez dodatkowego dojadania pomiędzy wyznaczonymi godzinami. Nie można pomijać żadnego z posiłków, nie zamieniać kilku posiłków na jeden z wielu składników.
Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawione. Ostatni posiłek należy spożywać 3-4h przed snem. Powinna Pani również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie. Dziennie dopuszcza się spożycie 2 łyżek oliwy z oliwek w potrawach. Należy unikać potraw smażonych i tłustych oraz żywności typu fast food. Można dowolnie stosować przyprawy i zioła aromatyczne ale ograniczać sól.
Unikamy również cukru, słodyczy a także żywności silnie przetworzonej typu instant, parówki, pasztety itp Należy czytać etykiety. Zawsze należy zwracać uwagę nie tylko na wartość kaloryczną, ale także na zawartość tłuszczów nasyconych, cukrów i sprawdzać, czy produkt zawiera mało sodu.

W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety dostosowanej do Pani dziennego zapotrzebowania oraz stylu życia zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam Mgr Joanna Wasiluk
dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty