Dzień dobry! Polecam wskazówki żywieniowe, które można znaleźć na mojej stronie www.diet-coaching.xaa.pl/zakupy-pod-lupa/ Zapraszam również do zadawania pytań. Pozdrawiam Dietetyk Patrycja Sankowska
Witam serdecznie,
Aby utrzymać daną wagę ciała powinna Pani pokrywać swoje dzienne zapotrzebowanie kaloryczne. Należałoby obliczyć czynną przemianę materii i nie przekraczać ani ni obniżać wymaganej kaloryczności. W tym momencie mam zbyt mało danych aby obliczyć Pani dzienne zapotrzebowanie kaloryczne ale polecam stosować się do zdrowych zasad żywienia. Posiłki powinny być spożywane regularnie (5 posiłków dziennie w odstępach 2,5-3h), bez dodatkowego dojadania pomiędzy wyznaczonymi godzinami. Nie można pomijać żadnego z posiłków, nie zamieniać kilku posiłków na jeden z wielu składników.
Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawione. Ostatni posiłek należy spożywać 3-4h przed snem. Powinna Pani również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie. Dziennie dopuszcza się spożycie 2 łyżek oliwy z oliwek w potrawach. Należy unikać potraw smażonych i tłustych oraz żywności typu fast food. Można dowolnie stosować przyprawy i zioła aromatyczne ale ograniczać sól.
Unikamy również cukru, słodyczy a także żywności silnie przetworzonej typu instant, parówki, pasztety itp Należy czytać etykiety. Zawsze należy zwracać uwagę nie tylko na wartość kaloryczną, ale także na zawartość tłuszczów nasyconych, cukrów i sprawdzać, czy produkt zawiera mało sodu.
Do tego bardzo ważna jest systematyczna aktywność fizyczna
W razie dodatkowych pytań zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Zdrowe odżywianie a redukcja wagi – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaką dietę zastosować w wieku 60 lat? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak zejść z wagi i zacząć zdrowo się odżywiać? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Zdrowe odżywianie i trening u 15-latki – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak się odżywiać, aby nie przytyć podczas rzucania palenia? – odpowiada Mgr Magdalena Drażba
- Zdrowe odżywianie i redukcja cellulitu – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- W jaki sposób schudnąć i zdrowo się odżywiać w wieku 39 lat? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Odchudzanie a zakaz ćwiczeń z powodu choroby – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Porady żywieniowe dla biegacza – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Zdrowe odchudzanie 25-latki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Zapotrzebowanie kaloryczne - czym jest i jak je obliczyć
Zapotrzebowanie kaloryczne to liczba kalorii, któr
Deficyt kaloryczny - co to jest, jak wyliczyć deficyt kaloryczny, ile kalorii jeść, żeby schudnąć
Deficyt kaloryczny to element, bez którego utrata
Co jest lepsze? Trzy duże posiłki czy kilka mniejszych w ciągu dnia?
Dwa? Trzy? A może pięć posiłków dziennie? Ile rzec