Trening na zdrowy kręgosłup
Coraz więcej osób zmaga się z wadami postawy. Wszystko przez siedzący tryb życia. Jeździmy samochodem, potem pracujemy przed komputerem, a nasze plecy cierpią. Sprawdź, jakie ćwiczenia wzmocnią kręgosłup.
Witam serdecznie,
Dieta wspomagająca wzmocnienie kości opiera się na takich składnikach jak: białko, fosfor, wapń oraz witamina D.
Białko, podstawowy budulec w naszym organizmie, jest niezbędne do regeneracji złamanej kości. Dlatego też dieta powinna obfitować w produkty takie jak m.in.: mięso, ryby, jajka oraz przetwory mleczne.
Dla zdrowia kości, potrzebny jest wapń. Najlepszym źródłem wapnia w pożywieniu jest mleko i produkty mleczne. Można go czerpać także z pełnoziarnistych produktów zbożowych, warzyw i roślin strączkowych. Ale aby wapń został przyswojony przez organizm, niezbędna jest witamina D. Ułatwia ona bowiem wchłanianie wapnia w organizmie oraz wbudowywanie go w tkankę kostną. W żywności witamina D występuje głównie w produktach zwierzęcych. Największe jej ilości znajdują się w tłustych rybach i tranie.
W razie dodatkowych pytań lub zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam Mgr Joanna Wasiluk
dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Mam skłonności do skręceń oraz złamań kości: jaką dietę mogę zastosować? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Kruche kości a dieta dla wegetarianki – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Czy zacząć zażywać jakiś wapń dla wzmocnienia kości? – odpowiada Mgr Magdalena Maciejewska
- Czym zastąpić mięso? – odpowiada Mgr inż. Aleksandra Kilen-Zasieczna
- Sposób odżywiania się w chorobie tarczycy – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Jaka dieta po skręceniu i rekonstrukcji więzadeł? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Jakie są skutki niedoboru produktów mlecznych? – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Spożywanie płatków owsianych i ich wpływ na osteoporozę – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko
- Czy spożywanie dużej ilości białka powoduje zakwaszenie organizmu? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Dieta dla 74-letniej babci – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
artykuły
Rekonwalescencja pourazowa. Jak o siebie dbać po złamaniu kości?
Rehabilitacja pourazowa stanowi przedłużenie lecze
Dieta na mocne zęby i kości (prezentacja edukacyjna)
Dieta na mocne zęby i kości - gęstość kości Nasze
Minerały w jedzeniu - jakie produkty są bogate w minerały?
Minerały w jedzeniu są niezbędne do prawidłowego f