Witam serdecznie,
Dieta wspomagająca wzmocnienie kości opiera się na takich składnikach jak: białko, fosfor, wapń oraz witamina D.
Białko, podstawowy budulec w naszym organizmie, jest niezbędne do regeneracji złamanej kości. Dlatego też dieta powinna obfitować w produkty takie jak m.in.: mięso, ryby, jajka oraz przetwory mleczne.
Dla zdrowia kości, potrzebny jest wapń. Najlepszym źródłem wapnia w pożywieniu jest mleko i produkty mleczne. Można go czerpać także z pełnoziarnistych produktów zbożowych, warzyw i roślin strączkowych. Ale aby wapń został przyswojony przez organizm, niezbędna jest witamina D. Ułatwia ona bowiem wchłanianie wapnia w organizmie oraz wbudowywanie go w tkankę kostną. W żywności witamina D występuje głównie w produktach zwierzęcych. Największe jej ilości znajdują się w tłustych rybach i tranie.
W razie dodatkowych pytań lub zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam Mgr Joanna Wasiluk
dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Kruche kości a dieta dla wegetarianki – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Jaką dietę stosować po złamaniu kości biodrowej? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy zacząć zażywać jakiś wapń dla wzmocnienia kości? – odpowiada Mgr Magdalena Maciejewska
- Mam skłonności do skręceń oraz złamań kości: jaką dietę mogę zastosować? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Co znaczy wynik badania d-dimerów po złamaniu kości nadgarstka? – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Badanie na nietolerancję laktozy a zastąpienie białka w diecie – odpowiada Mgr inż. Monika Biziel
- Dieta i ćwiczenia a wzrost – odpowiada Roma Wojtewicz
- Czy dieta uboga w wapno doprowadziła do tego stanu? – odpowiada mgr Klaudia Ułamek
- Spożywanie płatków owsianych i ich wpływ na osteoporozę – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko
- Jaką dietę powinnam stosować przy niedoborze witaminy B12? – odpowiada Lek. Magdalena Parys