Witam serdecznie,

Dieta wspomagająca wzmocnienie kości opiera się na takich składnikach jak: białko, fosfor, wapń oraz witamina D.
Białko, podstawowy budulec w naszym organizmie, jest niezbędne do regeneracji złamanej kości. Dlatego też dieta powinna obfitować w produkty takie jak m.in.: mięso, ryby, jajka oraz przetwory mleczne.
Dla zdrowia kości, potrzebny jest wapń. Najlepszym źródłem wapnia w pożywieniu jest mleko i produkty mleczne. Można go czerpać także z pełnoziarnistych produktów zbożowych, warzyw i roślin strączkowych. Ale aby wapń został przyswojony przez organizm, niezbędna jest witamina D. Ułatwia ona bowiem wchłanianie wapnia w organizmie oraz wbudowywanie go w tkankę kostną. W żywności witamina D występuje głównie w produktach zwierzęcych. Największe jej ilości znajdują się w tłustych rybach i tranie.

W razie dodatkowych pytań lub zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam Mgr Joanna Wasiluk
dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty