Redakcja abcZdrowie
98 poziom zaufania

Witam,

dieta wegetariańska nie jest przeciwwskazaniem podczas rekonwalescencji po złamaniach, pod warunkiem że nie jest to dieta restrykcyjna, niskokaloryczna czy niedoborowa. Dobra dieta faktycznie ma niebagatelny wpływ na tempo regeneracji kości. Zachęcam do lektury tego artykułu: https://zywienie.abczdrowie.pl/o-wyzszosci-warzyw-nad-miesem-czyli-co-warto-wiedziec-o-wegetarianizmie.

Podstawą jest oczywiście wapń – niekoniecznie ten zawarty w serach, które są produktami przetworzonymi, bogatymi w tłuszcze i fosfor wpływającymi negatywnie na proces wchłaniania wapnia. Żółty i biały ser warto zamienić na fermentowane napoje mleczne (jogurt, kefir itd.), a do tego spożywać napoje roślinne fortyfikowane wapniem – mleko sojowe, ryżowe, migdałowe (oraz same orzechy w każdej postaci).

Należy włączyć do jadłospisu jak największą ilość zielonych warzyw (brokuł, szparagi, fasolka itd). Zachęcam do zapoznania się z tym materiałem: https://zywienie.abczdrowie.pl/poznaj-jedzenie-najlepsze-dla-zdrowych-kosci. Dieta wegetariańska zatem sprzyja wspieraniu regeneracji po złamaniu kości. Badania wykazały, że spożywanie mięsa i produktów zawierających żelatynę wcale nie ma dobroczynnego wpływu na zrastanie kości – wręcz przeciwnie, mogą one upośledzać wchłanianie wapnia.

Jeżeli jednak dopuszcza Pani mięso, to polecane są zwłaszcza tłuste ryby morskie, takie jak tuńczyk, łosoś czy halibut – oczywiście w postaci posiłku gotowanego na parze czy pieczonego (produkty przetworzone jak ryby wędzone czy w puszkach nie są zbyt cennym źródłem tłuszczy).

W diecie takiej ważna jest równowaga między wapniem i fosforem, czyli spożywanie produktów zawierających oba pierwiastki w stosunku 1:1, co nie jest łatwe. Fosfor wpływa negatywnie na wchłanianie wapnia, ale także magnezu, który również jest istotny w procesie przenikania wapnia do kości. Nadwyżki fosforu znajdują się w twarogu, napojach gazowanych i produktach przetworzonych, więc tego właśnie radziłabym unikać. W tej infografice więcej produktów szkodliwych: https://zywienie.abczdrowie.pl/produkty-ktore-oslabiaja-twoje-kosci.

Proszę pamiętać o włączeniu do diety roślin strączkowych – zakładam, że jeśli jest Pani na diecie wegetariańskiej, to spożywa je Pani w odpowiedniej ilości. Ciecierzyca, soczewica, fasola i inne znacząco wpływają na zmniejszenie ryzyka złamania szyjki kości udowej (aż o 64% w stosunku do tych, którzy jedzą strączki rzadziej niż raz w tygodniu). Tutaj więcej wskazówek: https://zywienie.abczdrowie.pl/dieta-w-osteoporozie.

Poza magnezem i wapniem oraz rozsądną ilością fosforu w Pani diecie nie może zabraknąć: witaminy B6, K oraz D3, a także potasu i kwasów omega-3. Oczywiście, pomijając aspekt procesu regeneracji kości, proszę pamiętać o wspieraniu pracy jelit (duże ilości wody, błonnika), która może być zaburzona z powodu obecnego trybu życia.

Być może zainteresuje Panią ten artykuł: https://portal.abczdrowie.pl/rekonwalescencja-pourazowa-jak-o-siebie-dbac-po-zlamaniu-kosci.

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty