Kruche kości a dieta dla wegetarianki

Jestem wegetarianką. Mam 1.60 wzrostu. Ważę 58 kg. Ćwiczę trzy razy w tygodniu po półtorej godziny - czasem piec raz w tyg lub więcej- lekkoatletykę. Mam problem z kruchymi kośćmi, (zwłaszcza nóg) - myślę, że może to być spowodowane złą wagą ciała. Jak powinnam się odżywiać? Co jeść, a czego nie? Słyszałam, że wegetarianie powinni jeść np: soje (którą lubię) by uzupełniać braki w organizmie, ale ona jest Genetycznie Modyfikowana. Bardzo Proszę o pomoc. Chce ważyć 54 kg i być zdrową osobą.
KOBIETA, 25 LAT ponad rok temu

Witam, masa ciała jest prawidłowa wg wskaźnika BMI, również 54 nie będzie zbyt niska. Jednak problemem jest raczej niezbilansowana dieta. Jeżeli stosujemy dietę wegetariańską bardzo należy wracać uwagę na wartość odżywczą diety. Ważne są produkty, które dosatrczają wapń, witaminę D, ale także produkty ograniczające jego wchłanianie np. fosfor. Warto skonsultować się ze specjalistą w celu wyrównania niedoborów w diecie.

0

Po czym Pani wnosi, ze ma Pani problemy z kiruchością kości? Jeżeli dzieje się coś niepokojącego to trzeba skonsultować się z lekarzem. Brak mięsa w diecie nie ma wpływu na stan kości. Chyba, że nie je też Pani ryby - wtedy może brakować Pani witaminy D niezbędnej do uwapniania kości. Myślę, że powinna się Pani skonsultować z lekarzem i z dietetykiem.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty