Co o naszym zdrowiu mówi żywa kropla krwi? [Specjalista radzi]
Krew może wiele powiedzieć o naszym zdrowiu, a jeszcze więcej świeżo pobrana, która natychmiast trafia pod mikroskop. Pozwala nam to określić, czy organizm jest zakwaszony, ma odpowiedni poziom wolnych rodników, nie jest obciążony toksynami, pasożytami czy grzybami.
Witam!
Niedokrwistość może wywoływać opisane objawy. Część z nich mogą wywoływać również niedobory szerszej gamy witamin i składników mineralnych. Warto byłoby wprowadzić do diety produkty mięsne, chociaż na czas wyrównania niedokrwistości.
Rezygnując z produktów zwierzęcych, należy pamiętać o suplementowaniu niektórych witamin i mikroelemnetów, a dietę planować bardzo rozważnie.
Jeśli nie jada Pani produktów mlecznych, naraża się również na niedobory cennych składników, m.in. wapnia, fosforu, witaminy D, czy witamin z grupy B. Drżenia mogą wynikać m.in. z tych niedoborów. Zanim zupełnie wykluczy Pani produkty pochodzenia zwierzecego, zachęcam do poczytania artykułow na trzech istotnych z Pani punktu widzenia portalach, do których linki podaję: abcanemia.pl/, abcdieta.pl/, abcwitaminy.pl/.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Przyczyny anemii makrocytarnej – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Dieta odpowiednia przy anemii – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Poziom witaminy B12 w badaniu u wegetarianki – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy w przypadku anemii mikrocytarnej można operować dziecko? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy alkohol może być przyczyną anemii? – odpowiada Lek. Izabela Brym
- Morfologia krwi wegetarianki – odpowiada Lek. Rafał Gryszkiewicz
- Czym mogą być spowodowane częste epizody anemii? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Anemia: czy mam typowe objawy? – odpowiada Lek. Małgorzata Waszkiewicz
- Jaka dieta przy anemii u 16-latki? – odpowiada Dr Agata Jarnuszewska
- Jakie witaminy przy anemii? – odpowiada Lek. Łukasz Kowalski