Witam,
W związku z tym, że w świecie medycyny wyróżnia się kilka typów anemii m.in. anemię aplastyczną, hemolityczną, niedokrwistość niedoborową, ciężarnych, złośliwą itd. dopiero po dokładnym jej określeniu można sprecyzować właściwe postępowanie żywieniowe.
Proponuję w pytaniu uwzględnić wyniki badań, wskazujące na ową niedokrwistość, a wówczas otrzyma Pani bardziej szczegółowe zalecenia.
Pozdrawiam,
Kamila Kończak
Dzień dobry. Na początku trzeba ustalić przyczyny anemii
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaka dieta przy anemii u 16-latki? – odpowiada Dr Agata Jarnuszewska
- Ciągła niedokrwistość i bardzo niski poziom żelaza u 47-latki – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Jakie powiązanie mogą mieć sugerowane badania z moją anemią? – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Po co wykonywać kolonoskopię przy anemii? – odpowiada Lek. Agata Kasica
- Czy takie objawy świadczą o anemii? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Przyczyna anemii mikrocytarnej hipochromicznej – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Czy w przypadku anemii mikrocytarnej można operować dziecko? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Po co kwas foliowy przy anemii? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jak wygrać z anemią, będąc wegetarianką? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Diagnoza anemii sierpowatej – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
artykuły
Anemia - rodzaje, objawy, diagnostyka, leczenie, zapobieganie
Anemia nie jest dolegliwością, którą można szybko
Niedokrwistość (anemia) - diagnostyka, typy
Niedokrwistość (anemia), jest opisywana jako stan
Objawy anemii hemolitycznej, megaloblastycznej, aplastycznej, pokrwotocznej
Czujesz się coraz bardziej zmęczony, a przyczyny t