Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
tak konieczna jest wizyta u lekarza rodzinnego, gdzie po badaniu lekarz określi konieczność udania się do laryngologa lub gastroenterologa.
Warto również pomyśleć o konsultacji psychologicznej. Bardzo często zaburzenia odżywiania wymagają wsparcia terapeuty.
Pozdrawiam i życzę zdrowia,
Paulina Roziewska
http://dietetyka-medyczna.pl/
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy muszę unikać posiłków z glutenem? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Jak długo pić solankę z soli himalajskiej? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Czy nie mogę jeść chleba na drożdżach? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Czy mogę stosować nasiona CHIA przy alergii? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy rzeczywiście gluten jest taki szkodliwy? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jakie pieczywo mogę spożywać? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Ile cukru można spożywać podczas odchudzania? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Co można jeść z nabiału przy takiej alergii? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Jaka ilość kawy jest bezpieczna dla zdrowia? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Co mogę spożywać w tej sytuacji? – odpowiada Mgr Anna Pujanek
artykuły
Psychodietetyka - charakterystyka, kim jest psychodietetyk, kto powinien skorzystać z pomocy psychodietetyka
Psychodietetyka to dziedzina, która łączy wiedzę z
Diagnostyczna dieta eliminacyjna - na czym polega i kiedy stosować?
Diagnostyczna dieta eliminacyjna dedykowana jest p
Piękne zdjęcia posiłków na Instagramie zwiększają ryzyko rozwoju zaburzeń odżywiania
Większość z nas lubi jeść. Dla niektórych przygoto