Dzień dobry,
Prawdopodobnie popełniasz typowy błąd podczas odchudzania, czyli za duże zmniejszenie kaloryczności diety. Wskazywać na to może choćby odczuwany głód.
Musisz mieć świadomość, że nasz organizm magazynuje tkankę tłuszczową w celu przetrwania i wcale nie lubi się jej szybko pozbywać. Każdy okres głodu natomiast powoduje jeszcze większą potrzebę magazynowania energii w tkance tłuszczowej. Dlaczego tak? Lubię opisywać to jako moment polowania.
Wyobraź sobie, że nasi przodkowie, aby zjeść, musieli upolować jakieś zwierzę. Tropienie zajmowało sporo czasu, a same łowy nie zawsze kończyły się zdobyciem pożywienia. Głód był coraz silniejszy. Aby przetrwać taką sytuację, organizm zwalniał metabolizm i oszczędzał energię. Kiedy już udało się znaleźć pokarm, większość energii, którą dzięki niemu otrzymywano, odkładana była na później (jako tkanka tłuszczowa), bo przecież nie wiadomo, kiedy następnym razem będzie można się najeść. Dzięki temu przetrwaliśmy jako gatunek, jednak aktualnie nasze wspaniałe, stare mechanizmy metaboliczne powodują otyłość i popularny efekt oj-jo.
Patrząc na dane, które podałaś natomiast, nie widzę ani otyłości, ani nawet nadwagi. Może zamiast diety i głodowania, które stosujesz, warto jeść zdrowo i regularnie, a wprowadzić więcej sportu?
Zapraszam Cię na wizytę do mojego gabinetu w centrum Warszawy, gdzie możemy za 50zł wykonać badanie składu ciała nowoczesną metodą BIA, przeanalizować wyniki i porozmawiać o podstawach zdrowej diety, która działa! :)
Pozdrawiam serdecznie,
Marek Aleksander Przondo
Dyplomowany Dietetyk
Witam serdecznie,
Na początku powinna Pani obliczyć swoje dzienne zapotrzebowanie energetyczne uwzględniające aktywność fizyczną. Powinna Pani dostarczać nieco mniej kcal niż organizm potrzebuje i w tym momencie zacznie zachodzić spalanie tkanki tłuszczowej. Nie redukuje Pani swojej diety zbyt mocno bo efekty mogą być odwrotne do zamierzonych. Stosując dietę bardzo niskokaloryczną zwalniamy przemianę materii a organizm przechodzi w ,,stan oszczędzania'' i przed obawą o utratę składników odzywczych zaczyna robić zapasy rezerwę w postaci tkanki tłuszczowej. Oprócz kaloryczności ważny jest także stosunek składników odżywczych. Dieta musi być pełnowartościowa i odpowiednio zbilansowana. Posiłki powinny być jedzone regularnie w odstępach około 3h. Kolację najlepiej zjadać około 3h przed snem.
Proszę zadbać o zdrową i odpowiednio zbilansowaną dietę, która dostarczy wszystkich składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. Dieta powinna być dobrana indywidualnie i uwzględniać Pani dzienne zapotrzebowanie energetyczne. Jeżeli miałaby Pani problem z ustaleniem prawidłowego jadłospisu zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dlaczego nie mogę schudnąć mimo diety? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Odchudzanie po urodzeniu synka – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak powrócić do starej wagi? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak schudnąć ok.30 kg? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Dlaczego tyję pomimo diety? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Dlaczego nie chudnę mimo diety 1000kcal? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Ćwiczenia a problemy ze spadkiem wagi – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Dlaczego tyję pomimo małej ilości jedzenia? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Brak spadku wagi pomimo diety – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy jedzenie tylko płatków owsianych z kefirem, jogurtem, maślanką, świeżymi owocami i śliwkami może wpłynąć na schudniecie? – odpowiada Mgr Joanna Penza
artykuły
Odchudzanie - produkty wspomagające, dieta i aktywność fizyczna
Odchudzanie, czyli działania skoncentrowane na utr
Złote zasady dla karmiących piersią
Okres laktacji Bezpośrednio po porodzie w organizm
Właściwe odżywianie podczas leczenia onkologicznego ważnym elementem terapii
Odpowiednia dieta odgrywa kluczową rolę na każdym