Witam,
jednym z typowych objawów polipów na woreczku żółciowym jest ból bądź dyskomfort w górnej częsci brzucha, po prawej stronie. Bólu nie należy lekceważyc, skoro trzyma się Pani odpowiedniej diety, a ból nadal doskwiera - gdzieś jest popełniany błąd. Polecałabym zgłosić się do lekarza w celu wykonania badań, przy tym dodatkowo pamiętając, że dieta dostosowana do tego schorzenia powinna być lekkostrawna. Z jadłospisu proszę wykluczyć tłuszcze zwierzęce – słoninę, smalec, łój, boczek itp. a także tłuste ryby, wędliny i wyroby cukiernicze (ciasta, wafelki, kremy itp.). Ograniczeniu poddałabym produkty wzdymajace, m.in.: rośliny strączkowe i kapustne, o wysokiej zawartości błonnika. Zalecałabym unikania smażenia.
Pozdrawiam
Kamila Ziemann
www.efektcentrum.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dlaczego czuję ból pępka i pleców po operacji pęcherzyka? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Dieta po operacyjnym usunięciu pęcherzyka żółciowego – odpowiada Mgr inż. Justyna Antoszczyszyn
- Jaką dietę zastosować po usunięciu pęcherzyka żółciowego? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Życie po usunięciu pęcherzyka żółciowego – odpowiada Małgorzata Gajewczyk
- Dieta po usunięciu pęcherzyka żółciowego – odpowiada Mgr Dorota Barańska
- Jaka dieta po usunięciu pęcherzyka żółciowego – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Możliwość przytycia u 23-latki – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Dlaczego od dziecka mam problemy z wagą? – odpowiada Mgr Paulina Zdanowicz
- Jak pogodzić dietę dla osób bez woreczka z dietą przy insulinooporności? – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Jak obniżyć cholesterol bez leków? – odpowiada Mgr Anna Zientalska
artykuły
Sposób odżywiania wpływa na proces rekonwalescencji. Odpowiednia dieta to podstawa
Choroba jest zawsze dużym obciążeniem dla organizm
Dieta przy nadciśnieniu tętniczym. Co spożywać? Jakich produktów unikać?
Dieta przy nadciśnieniu to najlepsze lekarstwo na
Zalega w jelitach godzinami. Zapychają, tworzą złogi, zwiększają ryzyko chorób
Proces trawienia Po posiłku możemy czuć się ocięża