Witam serdecznie!
Podczas tzw. grypy jelitowej przede wszystkim należy dbać o prawidłowe nawodnienie organizmu i systematycznie przyjmować płyny - woda niegazowana, herbata, farmaceutyczne preparaty wieloelektrolitowe. Jeśli występują cechy odwodnienia należy zastosować głodówkę przez okres około 4h. Po tym czasie możemy wrócić do normalnej, lekkostrawnej diety, unikając spożywania mleka, pokarmów smażonych, napojów gazowanych i soków. Cennym i łatwo przyswajalnym źródłem witamin i minerałów są np. banany, borówki i jagody. Poza tym należy pozostać w domu, dbać o odpowiednią higienę ciała i pomieszczenia (częste wietrzenie), unikać wychłodzenia i przegrzania. Można wspomóc się również preparatami zawierającymi probiotyki. Pozdrawiam.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Ile trwa grypa jelitowa? – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Leki na nadciśnienie a grypa jelitowa – odpowiada lek. Magdalena Reszczyńska
- Czy można sobie samemu poradzić z grypą jelitową? – odpowiada Lekarz chorób wewnętrznych Łukasz Wroński
- Problemy z zaparciami a stosowanie diety bogatoresztkowej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Łagodzenie objawów grypy żołądkowej – odpowiada Lek. Rafał Gryszkiewicz
- Nieżyt żołądkowo-jelitowy a wybór diety lekkostrawnej – odpowiada Mgr Paulina Filipowicz
- Grypa żołądkowo-jelitowa a nietolerancja fruktozy u dziecka – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Sposoby na zaparcia u 85-latki – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Przyczyny i skuteczne sposoby na zaparcia – odpowiada Natalia Ulewicz
- Czy mogę stosować te probiotyki jednocześnie? – odpowiada Redakcja abcZdrowie