Witam,

Pisząc nieżyt żołądkowo-jelitowy ma Pani na myśli inaczej określaną "grypę żołądkową"? Jeżeli tak, z chwilą gdy pojawi się biegunka nalezy zastosować głodówkę - pilnuje Pani nawodnienie córki podając ciepłe płyny, lekko osolone aby zapobiec stracie chlorku sodowego. Podaje je Pani co godzinę po 100 ml - woda przegotowana, napar z rumianku, słaba herbata gorzka. W miarę poprawy stanu zdrowia - przeważnie w 2 dobie podawać już można przetarte solone kleiki z ryżu, kaszy jęczmiennej bez tłuszczu i cukru, rozcieńczone soki owocowo-warzywne z wodą przegotowaną w rozcieńczeniu 1:1. Nie poleca się soków z jabłek, winogron i gruszek ponieważ wzmagają one procesy fermentacyjne w jelitach. Po około 2-3 dni można stopniowo wprowadzać sucharki, bułkę czerstwą, ugotowane przetarte jabłko, przetartą marchew, chudy rosołek, ugotowany dróg i cielęcinę, puree z ziemniaków z masełkiem. Gdy objawy ustepują wówczas można zastosować dietę łatwo strawną (zmniejszając ilość błonnika pokarmowego poprzez dobieranie delikatnych warzyw i dojrzałych owoców, które powinno sie obrać, ugotować lub przecierać). W diecie nie powinno się pojawić pełnoziarniste pieczywo, napoje gazowane, czekolada, kakao, tłuste wędliny, tłuste sery dojrzewające, zupy na wywarach mięsnych ze śmietaną i zasmażkami, kluski kładzione, grube makarony, łazanki, nasiona roślin strączkowych, tłuste mięsa jak wieprzowina, baranina, kaczki, potrawy smażone, marynowane, wędzone, warzywa kapustne, cebula, czosnek, sałatki z majonezem i musztardą, gruszki, daktyle, czereśnie, owoce marynowane, tłuste ciasta, torty, batony, orzechy, chałwa, lody, słodycze, ostre przyprawy, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, gorczyca.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty