Witam,
Taka ilość orzechów to przede wszystkim nadmiar tłuszczu i kalorii. Nie można powiedzieć, że w ten sposób przedawkowała Pani magnez. Składnik ten dostarczyła Pani razem z innymi składnikami diety. W tym z błonnikiem, który zmniejsza w pewnym stopniu wchłanianie składników. Ciężko powiedzieć o przedawkowaniu składników mineralnych pochodzących z produktów spożywczych.
Pozdrawiam, Roksana Jurczak
Witam,
z opisu wynika, że układanie w miarę rozsądnej diety stanowi duży kłopot....zapraszam na konsultację w celu nauczenia się właściwego komponowania posiłków, by nie mieć w przyszłości podobnych dylematów.
Pozdrawiam
www.dietoterapia.waw.pl
Dzień Dobry
Odpowiadając na Pani pytanie: "czy efekt może być niebezpieczny dla zdrowia ( poza złym samopoczuciem typu ból żołądka jelit) po spożyciu ogromnej ilości orzechów z 300 gram..plus sporej ilości kapusty kiszonej..warzyw typu seler". Niestety tak. Po pierwsze nie należy spożywać jednorazowo aż tak dużej ilości orzechów, maxymalna dzienna dawka to ok.30 g a więc 10 razy mniejsza w przeciwnym razie dysfunkcja trzustki lub wątroby wręcz nieunikniona. Poza tym orzechy nie są jedynym i najlepszym źródłem magnezu o wiele bezpieczniejszym i lżej strawnym będą np. zarodki pszenne, płatki lub popping z amarantusa czy kasza gryczana lub kakao na bazie mleka roślinnego z karobem. Po drugie aby uniknąć problemów gastrycznych zdecydowanie odradzam łączenie w jednym posiłku smaku naturalnie lekko słodkiego (orzechy) z kwaśnym (kapusta kiszona). Zachęcam natomiast do prawidłowego odżywiania opartego na naturalnych, urozmaiconych i regularnie spożywanych posiłkach. Jak to osiągnąć w praktyce polecam "ściągi" na mojej stronie www.dieta.eko.org.pl w dziale artykuły. Powodzenia
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co należy jeść przy nietolerancji glukozy? – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Przedawkowanie magnezu – odpowiada Lek. Mateusz Siwek
- Czy to prawda, że sok z selera zatrzymuje sól w organizmie? – odpowiada Monika Papuga-Sobczak
- Namaczanie orzechów przed spożyciem – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Orzechy w diecie i porady – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Pozytywne skutki codziennego stosowania magnezu – odpowiada dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
- Orzechy nerkowca jako zdrowa przekąska między posiłkami – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Jakie pokarmy spożywać, aby ponownie wdrożyć jelita do pracy? – odpowiada Mgr Ewa Trusewicz
- Jak się odżywiać, aby przytyć? – odpowiada Dr Anna Brinken
- Jakie konsekwencje dla zdrowia może mieć hiperwitaminoza? – odpowiada Lek. Jarosław Stobiecki
artykuły
Królowie kiszonek. "Paczka" dobrych bakterii dla jelit
Kimchi czy kapusta kiszona? To dwa różne światy fe
Czy kotlet schabowy naprawdę jest aż tak niezdrowy? Niektórzy mogą być zaskoczeni
Kotlet schabowy od dziesięcioleci zajmuje ważne mi
Niedobór selenu w organizmie? Sprawdź, w jakich produktach jest go najwięcej
Selen to niezbędny pierwiastek śladowy, który w os