Witam,
Taka ilość orzechów to przede wszystkim nadmiar tłuszczu i kalorii. Nie można powiedzieć, że w ten sposób przedawkowała Pani magnez. Składnik ten dostarczyła Pani razem z innymi składnikami diety. W tym z błonnikiem, który zmniejsza w pewnym stopniu wchłanianie składników. Ciężko powiedzieć o przedawkowaniu składników mineralnych pochodzących z produktów spożywczych.
Pozdrawiam, Roksana Jurczak
Witam,
z opisu wynika, że układanie w miarę rozsądnej diety stanowi duży kłopot....zapraszam na konsultację w celu nauczenia się właściwego komponowania posiłków, by nie mieć w przyszłości podobnych dylematów.
Pozdrawiam
www.dietoterapia.waw.pl
Dzień Dobry
Odpowiadając na Pani pytanie: "czy efekt może być niebezpieczny dla zdrowia ( poza złym samopoczuciem typu ból żołądka jelit) po spożyciu ogromnej ilości orzechów z 300 gram..plus sporej ilości kapusty kiszonej..warzyw typu seler". Niestety tak. Po pierwsze nie należy spożywać jednorazowo aż tak dużej ilości orzechów, maxymalna dzienna dawka to ok.30 g a więc 10 razy mniejsza w przeciwnym razie dysfunkcja trzustki lub wątroby wręcz nieunikniona. Poza tym orzechy nie są jedynym i najlepszym źródłem magnezu o wiele bezpieczniejszym i lżej strawnym będą np. zarodki pszenne, płatki lub popping z amarantusa czy kasza gryczana lub kakao na bazie mleka roślinnego z karobem. Po drugie aby uniknąć problemów gastrycznych zdecydowanie odradzam łączenie w jednym posiłku smaku naturalnie lekko słodkiego (orzechy) z kwaśnym (kapusta kiszona). Zachęcam natomiast do prawidłowego odżywiania opartego na naturalnych, urozmaiconych i regularnie spożywanych posiłkach. Jak to osiągnąć w praktyce polecam "ściągi" na mojej stronie www.dieta.eko.org.pl w dziale artykuły. Powodzenia
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co należy jeść przy nietolerancji glukozy? – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Przedawkowanie magnezu – odpowiada Lek. Mateusz Siwek
- Czy to prawda, że sok z selera zatrzymuje sól w organizmie? – odpowiada Monika Papuga-Sobczak
- Namaczanie orzechów przed spożyciem – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Orzechy w diecie i porady – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Pozytywne skutki codziennego stosowania magnezu – odpowiada dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
- Orzechy nerkowca jako zdrowa przekąska między posiłkami – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Codzienne spożywanie soku z marchwi a poziom glukozy w krwi – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jakie pokarmy spożywać, aby ponownie wdrożyć jelita do pracy? – odpowiada Mgr Ewa Trusewicz
- Jak się odżywiać, aby przytyć? – odpowiada Dr Anna Brinken