Witam,

Taka ilość orzechów to przede wszystkim nadmiar tłuszczu i kalorii. Nie można powiedzieć, że w ten sposób przedawkowała Pani magnez. Składnik ten dostarczyła Pani razem z innymi składnikami diety. W tym z błonnikiem, który zmniejsza w pewnym stopniu wchłanianie składników. Ciężko powiedzieć o przedawkowaniu składników mineralnych pochodzących z produktów spożywczych.

Pozdrawiam, Roksana Jurczak

0

Dzień Dobry
Odpowiadając na Pani pytanie: "czy efekt może być niebezpieczny dla zdrowia ( poza złym samopoczuciem typu ból żołądka jelit) po spożyciu ogromnej ilości orzechów z 300 gram..plus sporej ilości kapusty kiszonej..warzyw typu seler". Niestety tak. Po pierwsze nie należy spożywać jednorazowo aż tak dużej ilości orzechów, maxymalna dzienna dawka to ok.30 g a więc 10 razy mniejsza w przeciwnym razie dysfunkcja trzustki lub wątroby wręcz nieunikniona. Poza tym orzechy nie są jedynym i najlepszym źródłem magnezu o wiele bezpieczniejszym i lżej strawnym będą np. zarodki pszenne, płatki lub popping z amarantusa czy kasza gryczana lub kakao na bazie mleka roślinnego z karobem. Po drugie aby uniknąć problemów gastrycznych zdecydowanie odradzam łączenie w jednym posiłku smaku naturalnie lekko słodkiego (orzechy) z kwaśnym (kapusta kiszona). Zachęcam natomiast do prawidłowego odżywiania opartego na naturalnych, urozmaiconych i regularnie spożywanych posiłkach. Jak to osiągnąć w praktyce polecam "ściągi" na mojej stronie www.dieta.eko.org.pl w dziale artykuły. Powodzenia

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty