Czekoladowy mit

Wzrost poziomu cukru we krwi utrudnia walkę z trądzikiem. Najczęściej intensyfikuje objawy. Czy jednak zjedzenie kilku kostek czekolady wpłynie negatywnie na leczenie trądziku?

Może Pan stosować olej z czarnuszki w ilościach, o jakich Pan pisze. Faktycznie przypisuje się mu działanie przeciwcukrzycowe. Pozytywnie wpływa na regeneracje komórek trzustki i usprawnia obwodowy metabolizm glukozy. Niemniej jednak chcielibyśmy zwrócić uwagę na fakt, że należy traktować go tylko i wyłącznie jako dodatkowe wspomaganie leczenia. Najważniejsza w cukrzycy jest odpowiednia dieta. Należy skupić się na ograniczeniu węglowodanów, przede wszystkim cukrów prostych, zawartych m.in. w produktach otrzymywanych z oczyszczonej mąki, słodyczach, owocach, produktach z dodatkiem cukru. Ważne jest, aby wybierać produkty naturalne. Do diety zalecamy także włączyć kwasy omega-3, które znajdzie Pan przede wszystkim w rybach, olejach roślinnych (olej lniany, oliwa z oliwek, olej rzepakowy niskoerukowy), nasionach i orzechach. Posiłki powinny być spożywane w regularnych odstępach czasu, 5-6 w ciągu dnia. Nie można także zapominać odpowiedniej ilości płynów. Zachęcamy do wizyty u dietetyka, który pomoże Panu ułożyć zbilansowaną dietę, o odpowiedniej wartości energetycznej oraz zapewniającą prawidłową podaż składników odżywczych.

Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444

0

Dzień dobry!

Olej z czarnuszki jest jak najbardziej wskazany przy cukrzycy. Wspomaga regenerację oraz metabolizm glukozy.
Proszę pamiętać: Czarnuszka sama w sobie nie leczy – wspomaga tylko nasz organizm. Aby przywrócić sobie zdrowie musimy włożyć trochę wysiłku: zmienić styl życia, odrzucić to co nam szkodzi i przede wszystkim cierpliwie czekać, by ciało wróciło do równowagi.

Pozdrawiam,
k.wawrzyniak@odzywiajsiezdrowo.pl

0

Proszę też pamiętać
Jednym z powszechnych komplikacji zaburzeń gospodarki węglowodanowej jest polineuropatia cukrzycowa. Neuropatia może przebiegać skrycie lub ujawniać się w różnie długim okresie od momentu rozpoznania cukrzycy. Częstość występowania neuropatii cukrzycowej dotyczy do 90% wszystkich chorych na cukrzycę, a około 10% ma kliniczne objawy neuropatii jeszcze przed postawieniem rozpoznania cukrzycy.
Najczęściej pierwszym i głównym objawem jest ostry, piekący i przeszywający ból zlokalizowany jako „ skarpetki”.
Bólom towarzyszy mrowienie i drętwienie kończyn, uczucie ich oziębienia, często przeczulica skóry kiedy to lekki dotyk powoduje ból.
Po pewnym czasie pojawiają się zaburzenia czucia w kończynach.
Objawy nasilają się nocą.

Diagnostyką i leczeniem zajmują się niektórzy neurolodzy. Proszę pamiętać o kontroli.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty