Cukier w piwie
Mam takie zapytanie względem piwa, a dokładnie cukru w nim zawartego. Piwo ma wysoki indeks glikemiczny taki jak glukoza a nawet większy , jeśli wypiję jedno piwo to jaki jest przelicznik ,znaczy ile gram cukru to jest wypijając jedno piwo ? Czyli po wypiciu piwa to jest np jakbym zjadł 2,3 łyżeczki cukru? Czy w ogóle jest możliwość przeliczenia w ten sposób i mógłbym np. sprawdzić, że 100 g cukru jest w iluśtam piwach czy nie ma takiej możliwości? Pytam, bo tak często słyszy się o tzw. piwnym brzuchu i zastanawiam się z czego on wynika. Czy piwny brzuch u mężczyzn tworzy się właśnie dlatego, że piwo zawiera dużo cukru czy nie? Bo w składzie piwa niby nie widać cukru, jest zwykle tylko słód jęczmienny - czy to to samo? Nie bardzo to wszystko rozumiem :) Będę wdzięczny za wyjaśnienie moich wątpliwości. Pozdrawiam.