Jak poprawić częstotliwość wypróżnień?

Dzień dobry. Od dłuższego czasu mam problem z regularnym wypróżnianiem. Pod koniec ubiegłego roku zaczęłam odchudzanie, schudłam 9 kg (wzrost: 161, obecna waga: 50 kg). Podczas odchudzania moja dieta była zbilansowana: dbałam o spożycie błonnika (ok. 25g dziennie), dużo warzyw i owoców, produkty pełnoziarniste itd. Podczas odchudzania moje wypróżnianie było regularne (co drugi dzień), jednak bywało, że zdarzały się zatwardzenia. Wtedy, mój stolec był zdecydowanie większy, ale jego konsystencja była w porządku. Po odchudzaniu problem z regularnym wypróżnianiem wrócił. Nie zmieniłam drastycznie sposobu odchudzania, po prostu włączyłam więcej produktów przetworzonych (ale nie jest to duża ilość). Jeśli chodzi o spożycie błonnika to nadal go pilnuję. Obecnie wypróżniam się co 5-6 dni, czasem zdarza się nawet 10 dni. Przy wypróżnianiu często towarzyszy mi uczucie niepełnego oddania stolca. W dodatku, zdarza się, że mój kał jest "w kawałkach". Żeby podbić błonnik raz dziennie zażywałam Colon C, ale to raczej nic nie zmieniło. Ostatnio próbowałam Lactulosum, ale też nie przyniosło efektów. Pierwszego dnia zażycia miałam jedynie skurcze typowo biegunkowe, oddałam stolec, ale potem już miałam wrażenie, że lek nie działa. Co ważne, nie boli mnie brzuch, jedyne co mi przeszkadza to uczucie wzdęcia, gazy i powiększony obwód brzucha (nawet do 10 cm). Czy powinnam wykonać jakieś konkretne badania?
KOBIETA, 22 LAT ponad rok temu

Proponuję skonsultować się z lekarzem pierwszego kontaktu, który skieruje na USG lub inne badania, w celu ewentualnego wykrycia przyczyn oraz z dietetykiem, który ustali odpowiednią dietę.



Wprowadzenie zdrowego trybu życiu jest jak najbardziej wskazane. Posiłki w regularnych odstępach czasu (co 3-4 h), zaczynając od śniadania spożytego do 1 godziny od momentu wstania, a kończąc na kolacji 2-3 godziny przed snem. Warto zastosować dietę lekkostrawną, która będzie bogata w błonnik. Wyeliminować: produkty zawierające cukry proste oraz tłuszcze typu trans (słodycze, przekąski, przetworzone produkty, wyroby garmażeryjne), smażenie w głębokim tłuszczu (zamienić na duszenie lub gotowanie), picie kolorowych napojów, alkoholu, kawy i herbaty w większych ilościach. Wprowadzić: produkty pełnoziarniste (kasze, makarony, ryż, chleb), warzywa i owoce (na początku można przygotowywać w formie musów lub przecierów - aby zniwelować wzdęcia), zdrowe tłuszcze (nasiona, orzechy, awokado, oliwki), wodę (minimum 2 litry) oraz herbaty ziołowe (mięta, rumianek, koperek). Dziennie w potrawach powinno się znaleźć około 2 łyżek oliwy/oleju (jest to bardzo istotne w walce z zaparciami). Posiłki należy spożywać powoli, małymi kęsami, aby nie połykać powietrza i nie powodować wzdęć. Proszę nie popijać posiłków.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty