Czy choroba jelit nawróciła?

Witam. Mam 19 lat i około 6 lat temu zauważyłam u siebie krew podczas oddawania kału. Na kolonoskopii zauważono liczne, drobne nadżerki w odbytnicy i stwierdzono zapalenie błony śluzowej odbytu i odbytnicy. Po wyjściu ze szpitala przyjmowałam przez tydzień leki a lekarz zalecił dietę. Krew od tego momentu sie nie pojawiała. Niestety po 6 latach problem znowu wrócił a dodatkowo od dłuższego czasu męczą mnie okropne wzdęcia oraz głośne przelewanie w jelitach. Zauważyłam również u siebie niebolesne, powiększone węzły chłonne w pachwinach obustronnie. Czy może być to nawrót choroby sprzed lat? Z góry dziękuję za odpowiedź
KOBIETA, 19 LAT ponad rok temu

Tak, to możliwe. Proponuję skonsultować się z lekarzem pierwszego kontaktu, który skieruje na usg lub gastroskopię, w celu potwierdzenia podejrzeń i wdrożenia leczenia.



Wprowadzenie zdrowego trybu życiu jest jak najbardziej wskazane przez cały czas. Posiłki w regularnych odstępach czasu (co 3-4 h), zaczynając od śniadania spożytego do 1 godziny od momentu wstania, a kończąc na kolacji 2-3 godziny przed snem. Warto zastosować dietę lekkostrawną, która będzie bogata w błonnik. Wyeliminować: produkty zawierające cukry proste oraz tłuszcze typu trans (słodycze, przekąski, przetworzone produkty, wyroby garmażeryjne), smażenie w głębokim tłuszczu (zamienić na duszenie lub gotowanie), picie kolorowych napojów, alkoholu, kawy i herbaty w większych ilościach. Wprowadzić: produkty pełnoziarniste (kasze, makarony, ryż, chleb), warzywa i owoce (na początku można przygotowywać w formie musów lub przecierów lub bez skórki - aby zniwelować wzdęcia), zdrowe tłuszcze (nasiona, orzechy,awokado, oliwki), wodę (minimum 2 litry) oraz herbaty ziołowe (mięta, rumianek, koperek). Dziennie w potrawach powinno się znaleźć około 2 łyżek oliwy/oleju. Posiłki należy spożywać powoli, małymi kęsami, aby nie połykać powietrza. Proszę nie popijać posiłków. Dobrym rozwiązaniem może okazać się wprowadzenie dzienniczka i notowanie, po czym występują wzdęcia i eliminowanie danych produktów. Najbardziej wzdęciopędne są: kalafior, brokuł, warzywa kapustne, warzywa strączkowe, gruszki, śliwki.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty