Witam,
proszę przeanalizować swój jadłospis pod kątem ilości spożywanego błonnika.
To błonnik (szczególnie frakcja rozpuszczalna w wodzie) przeciwdziała zaparciom. Powinniśmy spożywać około 20- 40g błonnika każdego dnia. W Pana sytuacji warto tę ilość jeszcze dodatkowo zwiększyć.
Błonnik można znaleźć w mniej kalorycznych produktach niż owoce suszone- np. w warzywach. Pełnoziarniste produkty zbożowe są także jego doskonałym źródłem.
Pozdrawiam
Witam serdecznie,
Jeśli częstotliwość wypróżnień jest mniejsza niż 2 na tydzień oraz pojawiają się takie objawy, jak: trudności przy oddawaniu stolca z koniecznością nadmiernego parcia, towarzyszące uczucie niepełnego wypróżnienia lub pojawienia się zbitego i suchego stolca to mogą być to zaparcia. Mimo wszystko dobrze, że nie jest to nagle pojawiający się objaw, co mogłoby być bardzo alarmujące. Każdy z nas ma indywidualny rytm wypróżnień. Na ich ilość składają się takie czynniki, jak: ilość i jakość dostarczanych posiłków (zwłaszcza błonnika nierozpuszczalnego w wodzie); objętość posiłków; czas i tempo ich spożywania czy czynniki emocjonalne. Przede wszystkim powinien Pan zwrócić uwagę na błonnik - jego ilość w diecie powinna wynosić około 30-40 g/dzień - czyli zwiększyć ilość warzyw, owoców, nasion roślin strączkowych i produktów pełnoziarnistych. Jeśli do tej pory nie jadł Pan dużo takich produktów należy wprowadzać je stopniowo. Wraz ze zwiększoną ilością błonnika należy przyjmować więcej płynów (głównie wody około 1,5 - 2 l/dzień). Powinien też Pan regularnie ćwiczyć (także mięśnie brzucha). Można również zastosować masaże brzucha, w tym masaż np. strumieniem wody. Warto stosować dobrze zbilansowaną i zdrową dietę, która usprawni działanie przewodu pokarmowego.
Zapraszam do zapoznania się z materiałami na stronie naszej poradni internetowej www.kalorynka.pl
Pozdrawiam,
mgr dietetyk
Aleksandra Erdmann
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaką dietę zastosować przy szczelinie odbytu? – odpowiada Ewa Zawidzka
- Jak usprawnić pracę jelit i wypróżnianie? – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Co zrobić, by codziennie wypróżniać się? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie produkty powodują zaparcia? – odpowiada Małgorzata Gajewczyk
- Zwiększenie zawartości błonnika w diecie przy zaparciach – odpowiada Piotr Pilarski
- Jak poprawić częstotliwość wypróżnień? – odpowiada Mgr inż. Angelika Piskorz
- Jakie produkty spożywać, by usprawnić pracę jelit? – odpowiada Mgr inż. Kamila Szczepaniak
- Spożywanie suchych płatków owsianych a zaparcia – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Zaparcia pomimo aktywności fizycznej – odpowiada Mgr inż. Ewelina Muzińska-Kobus
- Wypróżnianie raz w tygodniu – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Błonnik - rodzaje, działanie i wpływ na organizm
Błonnik pokarmowy to grupa substancji, które pełni
Bristolska skala uformowania stolca - wygląd stolca, prawidłowe wypróżnianie
Bristolska skala uformowania stolca to podział, we
Zauważyłeś w toalecie? Sprzyjają demencji, ryzyko wzrasta o 73 proc.
Wyniki badań zaprezentowane na Międzynarodowej Kon