Jak przytyć 4 kg?

Chciałabym przytyć ok. 3-4 kg. Jak mam zrobić to w zdrowy sposób.? Teraz ważę 52 kg przy wzroście 162,5 cm.
ponad rok temu

Przypadkowe odkrycie na temat właściwości dzikiej róży

Witaj,
Twoja obecna waga jest prawidłowa. BMI = 19,8, a norma jest 18,5 -24,9. Odżywiaj się zdrowo, wykonuj ćwiczenia areobowe - Twoje ciało się wysmukli i nabierze fajnych kształtów. Pozdrawiam, Aneta Kościołek

0

Witam, żeby przytyć w zdrowy sposób nie są polecane łatwe i kaloryczne posiłki typu słodycze i fast foody. Trzeba przede wszystkim opierać się na piramidzie żywieniowej przy wyborze produktów. Najważniejszą kwestią jest zwiększenie częstotliwości posiłków. Najlepiej co 2 godziny. Trzeba szukać sposób na zwiększanie kaloryczności posiłków, np. kanapki powinny mieć wiele składników (ser, szynka, jajko, ryba itp.), można przygotowywać też kanapki na ciepło, czyli tosty z razowego pieczywa- wtedy więcej masła się wchłonie, do kanapek można dodawać majonez- prawdziwą bombę kaloryczną. Warto zwiększyć podaż jajek- do 1 dziennie, najlepiej na miękko do śniadania.
Można sobie dogadzać pysznościami na podwieczorek lub przekąski, typu: kaszka manna z syropem owocowym, orzechy, owoce suszone, kakao prawdziwe (nie rozpuszczalne) z mlekiem i miodem, budynie. Kolacje zamiast kanapek można bardziej urozmaicać, co podniesie również ich kaloryczność: naleśniki, knedle, pyzy, czy sałatki z makaronem. Życzę konsekwencji i powodzenia w nabraniu masy ciała!

0
Roma Wojtewicz Dietetyka, Poznań
78 poziom zaufania

Witam
Należałoby przede wszystkim przeanalizować jadłospis pod kątem ilości dostarczanej w ciągu dnia energii i odnieść ją do dziennego, indywidualnego zapotrzebowania. Jeśli okaże się, że podaż jest zbyt niska, należy zwiększyć ją poprzez wzbogacenie diety o zdrowe produkty takie jak : chude mięso i ryby, produkty mleczne, pieczywo mieszane lub pełnoziarniste, makaron, ryż, kasze, płatki oleje roślinne, warzywa i owoce.
Wskazane jest zwiększenie ilości spożywanych w ciągu dnia posiłków do ok 5-6. W ten sposób łatwiej będzie dostarczyć większą ilość energii z jednoczesnym zmniejszeniem objętości pojedynczych porcji. Dobrym rozwiązaniem jest również stosowanie jako przekąski takich produktów jak orzechy, migdały, nasiona słonecznika i pestki dyni. Są one stosunkowo kaloryczne, a jednocześnie bogate odżywczo.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty