Jak skutecznie walczyć z alergią pokarmową?

Witam. Od roku męczę się z alergią pokarmową, jednakże z tego co wiem, żadnych takich badań NFZ nie prowadzi. Jaki wspólny składnik łączy te produkty: drożdże, proszek do pieczenia, chipsy Lays, ciasto od pizzy, białe pieczywo oraz sos czosnkowy?? Po tych produktach mój brzuch puchnie, jakbym była w 9 miesiącu ciązy, po 5 godzin jest straszny ból podbrzusza i zawsze śmierdzące, luźne fekalia. Czy to problem jelita grubego? Jaki wspólny składnik mogą mieć te produkty? Podejrzewam, że muszę go unikać, ale nie znam jego nazwy.
KOBIETA, 29 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Lek. Tomasz Budlewski
79 poziom zaufania

Proszę zgłosić się do lekarza gastroenterologa i wykonać diagnostykę

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty