Jak zwiększyć kaloryczność posiłków by uniknąć efektu jo jo?

Witam, ważę 53 kg przy wzroście 170 cm, jestem kobietą, mam 15 lat. Niedawno ważyłam prawie 70 kg. Stosowałam dietę głodowkę, jedząc dziennie 150-300 kcal i tak ponad 2 miesiące. Wiem, że to zła dieta, ale dopiero teraz zadałam sobie z tego sprawę. Chcę już skończyć i zacząć odżywiać się normalnie, tylko jak zwiększać posiłki, żeby nie przytyć? Co mam teraz zrobić?
KOBIETA, 15 LAT ponad rok temu

Błędy w dietach odchudzających

Witam serdecznie,

przede wszystkim powinnaś porozmawiać z rodzicami o swoim problemie i udać się do lekarza!

Twoje BMI aktualnie wynosi 18,3 i jest bliskie 25 centylowi, od którego zaczyna się szczupłość, więc powinnaś przytyć kilka kilogramów. W ciągu 2 miesiący schudłaś aż 17 kilogramów. To bardzo dużo, zwłaszcza, że stosowałaś bardzo drastyczną dietę. Musisz wiedzieć, że 100, czy nawet 300 kalorii nie zaspokaja potrzeb Twojego organizmu, nawet tych podstawowych związanych z krążeniem, oddychaniem i innymi czynnościami życiowymi, więc jest to dieta zagrażająca życiu! Taka dieta pozbawiała Cię z pewnością wielu składników odżywczych niezbędnych do rozwoju, więc czym prędzej powinnaś udać się do lekarza, by sprawdzić, czy nie masz anemii lub innych zaburzeń.

Powinnaś  normalnie spożywać około 2100 kcal dziennie przy niskiej aktywności fizycznej, ale stopniowo zwiększać kaloryczność posiłków np. o 500 kcal. Jesli jednak jesteś niedożywiona, to możesz potrzebować większej dawki kalorii. Udaj się zatem koniecznie do lekarza! Jeśli obawiasz się przytycia, powinnaś o tym z kimś porozmawiać np. rodzicami lub psychologiem w szkole.

Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty