Jak zwiększyć kaloryczność posiłków przy zachowaniu dotychczasowej wagi?

witam, przez 6 tygodni stosowałam dietę 1200 kcal. Schudłam tyle ile chciałam 5kg. Jak zwiększać kaloryczność posiłków żeby nie przytyć?
KOBIETA, 29 LAT ponad rok temu

Po pierwsze ilość kalorii zwiększamy powoli i stopniowo. Jeśli dotychczas jadła Pani o określonych godzinach należy je zachować. Warto żeby posiłki były częste i co 3-4 godziny. Najlepiej zwiększyć najpierw kaloryczność śniadań, gdyż to one dają siłę na cały dzień i na pewno nie odłożą się w formie tłuszczyku. Najłatwiej dodawać kalorie poprzez większą ilość warzyw i owoców, z czasem powiększając porcje mięs, a nawet dodając do sałatek oliwy z oliwek lub śmietanę do zup. Należy jednak pamiętać żeby nie przekraczać 2000 kcal, bo wtedy będzie Pani tyć.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty