Z takich szybkich wyliczeń ogólnych (nie podała Pani ilości zjadanych produktów) wynika, że zjada Pani około 1700 kcal dziennie. Kobieta w Pani wieku z umiarkowaną aktywnością fizyczną powinna dostarczać 2000 - 2200 kcal dziennie. Czyli jest to jeszcze troszkę za mało. Jednak nie podała Pani sposobu przygotowania potraw i ich ilości. Jeśli do sałatki dodaje Pani sos na bazie oleju lub śmietany to od razu kaloryczność posiłku wzrośnie o 200 kcal. To samo tyczy się mięs, jeżeli są smażone lub doprawiane sosem to kaloryczność posiłku wzrasta o kolejne 200 - 300 kcal. Warto do sałatek dodawać olej rzepakowy lub oliwę z oliwek, gdyż umożliwia Pani rozpuszczenie witamin oraz dostarcza NNKT.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Kebab a jego kalorie – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Pieczywo lekkie błonnikowe Sonko a biały lub ciemny chleb – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Treningi i plan żywieniowy – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Odchudzam się – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Anoreksja - kiedy widać zwiększoną masę ciała? – odpowiada Mgr Katarzyna Szatkowska
- Jak pobudzić apetyt oraz przytyć w dość krótkim czasie? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Wychodzenie z diety i uniknięcie efektu jojo – odpowiada Mgr Martyna GorczyĹska
- Wzrost masy ciała po ciąży – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Kaloryczność kolacji a dieta – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Pieczywo chrupkie i razowe na diecie – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik