Witam,
dieta powinna być lekkostrawna, z ograniczeniem produktów bogatych w błonnik, smażonych i słonych. Zaleca się stosowanie obróbki takiej jak: gotowanie na parze, gotowanie, pieczenie, dodawanie po obróbce dobrej jakości oleju. Posiłki o małej objętości, częste 5-6 dziennie. O umiarkowanej temperaturze nie zimnie i nie gorące!
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta przy zakażeniu Helicobacter pyroli – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Dieta po radioterapii – odpowiada Mgr Sylwia Segin
- Jaką stosować dietę przy Helicobacter pyroli? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Dieta lekkostrawna a spożywanie warzyw – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Jaka dieta na podrażnienie błony śluzowej żołądka? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Odchudzanie a nerwica żołądka – odpowiada Roma Wojtewicz
- Jaka dieta po laparoskopii pęcherzyka żółciowego? – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Życie po usunięciu pęcherzyka żółciowego – odpowiada Małgorzata Gajewczyk
- Jaka dieta przy leczeniu Helicobacter pyroli? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Dieta stosowana przy zapaleniu żołądka – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
artykuły
Wrzody żołądka dieta - co jeść, a czego unikać
Wrzody żołądka to nic innego jak ubytek błony śluz
Objawy chorób wątroby - symptomy schorzeń wątroby, profilaktyka
Wątroba jest jednym z najbardziej aktywnych narząd
Gazy jelitowe - przyczyny, zapobieganie i sposoby na wzdęcia brzucha
Gazy jelitowe powodują nieprzyjemne uczucie pełnoś